cykelhobby.com
 
 
 

Att Danmark är ett cykelland behöver inte påpekas. Gamla tiders svarta standardcyklar och nutida designermärken bör inte få oss inte att glömma att man där också gjort många klassiska racercyklar. För att nämna några: Banani, Grebart, Schröder, Everton och S.C.O. De senare lär ha övertagit tillverkningen av racerramar från Harthiner ett märke med fina tävlingsmeriter. Till de äldre hör också Hamlet, Jupiter och Vitesse och på senare tid har Asmussen, Jensen, Principia och Ritter synts. Mindre känt är att Redux i Odense byggde en variant av Monark "Blå Blixten" och Nordisk Cyklefabrik i Vanløse fina Crescentracers både för landsväg och bana.

Numera har många av de kända varumärkena tagits över av HF Christiansen A/S, ett företag som startades 1903 och fortfarande styrs av familjen, 1988 tog man över Dan Bike med märket Bugatti och från 1999 cykeldivisionen av Vilhelm Nellemann med Raleigh och Nishiki. 2002 tog man över Aage Krøll A/S med Centurion bland annat, 2005 följde Principia och 2006 CycleVision A/S med Taarnby och Avenue. 2008 var det dags med Winther A/S och 2015 Unicykel så att man då även övertog märket Nishiki i Sverige. 2016 introducerades det egna märket Bike By Gubi.

Cycleurope har haft samarbete med Kildemoes A/S sedan 1990-talet, senare som ägare och i det företaget ingår även varumärket Everton.

 
 
S.C.O.

S.C.O.

står för Smith & Co, Odense, på sin tid Danmarks största cykeltillverkare som innan slutet hade sin fabrikation utanför Odense i Nørre-Aaby. Sorgligt nog gick det utför med S.C.O. och på 90-talet sålde man till Kildemoes som lade ner tillverkningen. Länk till racermodellen och här till Verldensmestercyklen

 
 
+

Saxil

Länk till Saxil Cykler

 
  +

Schøder

Länk till Schrøder

 
 
Renelli

Renelli

 
 
Pedersen replica

Jesper Sølling - Pedersen

 
 
 
 
Back