cykelhobby.com
 
 

Saxil - Alan Competition

 
 
Saxil Alan Competition
 
 

Cyklar med aluminiumram fanns på 1800-talet och man tävlade på lättmetallcyklar redan på 30-talet. Men Alan var pionjärer för mer allmänt bruk av alu-hojar i tävlingssammanhang tidigt på 70-talet. Snart efter kom Vitus med modell 979 och båda kom att användas flitigt av tävlingsstallen för etapper där den lägre vikten spelade in. Båda var dessutom komfortabla ramar, men kanske inte lämpade för cyklister med en lite brutalare körstil. De kom båda att förses med olika säljares och tillverkares dekaler. I Sverige såldes Alan av bland andra ECI och kallades då Champion. Läs mer om Alan här.

Den här såldes av Saxil i Köpenhamn och är en tidig Competition, en modell som tillverkades mellan 1973-1975. Ramnummer är S46838. Förre ägaren gillade Saxil och ägde fyra exemplar som alla hämtades i Danmark. Utrustningen är genomgående Campagnolo Nuovo Record med bakväxel märkt Patent 73, Styrcombon är Cinelli och fälgarna Fiamme. Sadeln är en Brooks Professional Select.

Børge Saxil Nielsen tillhörde den absoluta eliten bland danska tävlingscyklister under 40-talet. Efter avslutad tävlingskarriär öppnade han 1952 Saxil Cykler på Vesterbrogade. Efter hans död 1977 drevs företaget vidare av familjen tills den övertogs av Svend Brorson 2005. Affären finns nu på Vesterbrogade 166 med filial på Blågådsgade 13. Ramar lär ha byggts både i egen regi och tillsammans med andra cykelbyggare i Köpenhamn. Vanligen var de danskt röda, men min Alan har givetvis fått behålla sin eloxerade finish.

Saxil logo

Saxil Alan
 
 
Alan Competition
 
 
Back