cykelhobby.com
 
 

Schrøder c:a 1962

 
 
Schrøder bicycle
 
 

Genom försynens skickelse, ödets nycker och rena tillfälligheter blev jag inom loppet av några månader i slutet av 2014 ägare av två danska cyklar, samtidigt som jag sålt en. Svensken i gemen förstår nog inte vilket cykelland Danmark är och har varit. Vi fick mest hit skraltiga S.C.O. och Anglo Dane, medan de danskar som hade råd och förstånd kunde beställa fina turist- och racercyklar tillverkade i landet. Det har gjort att misstänksamheten mot danska cyklar hänger kvar och denna fina klassiker stod länge på Blocket utan minsta reaktion.

Schrøder var en gammal cykelfirma i centrala Köpenhamn som i början av 60-talet togs över av Vilhelm Christiansen och flyttades till Hellerup. Han var framgångsrik cyklist och utbildad smed och kunde därför ta väl hand om rambygget.

Eftesom alla danska cyklar måste ha en märkning på ramen kan man se att min, PS 1003X, är tillverkad 1962. Utrustningen var lite blandad med udda bromsar (Altenburger och Weinmann, varav den sistnämnda passade utmärkt på min Hermes från 1945) och 27 tums hjul. Ett par fina 28-tummare med Mavic Module E kanttrådsfälgar och Shimano högflänsnav följde med vid köpet. De är nu monterade och bromsarna utbytta till Mafac Racer. Vevpartiet från Ofmega är som när jag köpte den, men klingorna är bytta mot lite mindre 48-42 som tillsammans med den 5-delade frikransen från Shimano svarar för lättare tramp i uppförslut. Bakväxeln som satt på är en SunTour GT en fin konstruktion som vore dumt att byta.

 
 
Back