cykelhobby.com

Dursley-Pedersen 1907

Den danske uppfinnaren Mikael Pedersen var inte nöjd med komforten på vanliga cyklar och han uppfann därför en ”sadel” av hopvävda trådar som påminde om en hängmatta. Ramen för att bära upp den konstruerades som ett fackverk vilket sägs ha inspirerats av brokonstruktioner. Pedersen nådde sitt mål – cykeln blev bekväm och jämfört med dåtida cyklar extremt lätt. Men i Danmark fanns föga intresse för den, så Pedersen for till England 1893 där han fick patent på sin konstruktion. Detta licensierades till bl.a. Humber. I samarbete med  familjen Lister, med säte i Dursley, startades. Dursley Pedersen Cycle Co.  1899, men efter konkurs 1905 ombildades det till R. A. Lister & Co. Ltd. Nu var Pedersen ute ur företaget och återvände till Danmark där han dog på ett ålderdomshem 1929. Lister tillverkade Pedersen-cykeln till 1914, men senare har även andra efterbildat konstruktionen.

 Mycket finns att skriva om denna konstruktion som var både avancerad och dyr. 1903 utrustades den med ett treväxlat nav av egen konstruktion som dock inte fungerade särskilt bra. Senare gick man över till det ledande växelmärket Sturmey-Archer och på den här avbildade cykeln sitter det för detta år nya 3-växelnavet från S-A.

+ + +

En modern Pedersen-replica

Sölling Pedersen

Ett flertal kopior av Pedersen-cyklar har byggts genom åren och den mest kända är Copenhagen Pedersen byggd av Jesper Sölling i Kristiania. Mer än 6000 lär ha byggts av denna typ och den kan som här utrustas med moderna komponenter. Men största avsteget från originalet är sadeln som fjädrar betydligt mindre än på en "äkta" Pedersen..

< tillbaka