cykelhobby.com
 
 

Japanska cyklar

 
 


Shimano 600EX

Förutom de industriellt tillverkade japanska märken som här tagits upp finns naturligtvis en mängd mer eller mindre hantverksmässiga produkter som 3Rensho, Cherubim, Hirose, Toei och Zunow. Jag har begränsat mig till cykelfabrikat som importerats till Sverige. Finns det fler är jag tacksam för ett påpekande.

Apollo

Apollo var tydligen ett varumärke både i Kanada och Australien för cyklar ursprungligen byggda av Kuwahara. Deras stora produkt lär ha varit BMX - alla cyklar i filmen E.T. var av detta fabrikat.

Bridgestone

Bridgestone cyklar, som tidigare kallades Kabuki, såldes av Bejka Trading i Mölndal, men tydligen fick man ingen riktig snurr på försäljningen. Man ser sällan gamla Bridgestone till salu medan det är gott om Nishiki och Centurion på begagnademarknaden.

Centurion

Super Le Mans

Historien bakom Centuron i USA finns på Sheldon Browns sida

Fuji

Fuji säljer fortfarande riktiga racercyklar och deras tidigare modeller tillhörde utan tvekan toppskiktet inom Japanskt cykelbyggande. De är ganska sällsynta i Sverige men har faktiskt en agent, Jämtlands Cykelfabrik i Östersund.

Ithoh - Mustang

Maruishi

http://www.johnpiazza.net/maruishi.htm

Miyata

Miyata 512

Snyggt detaljarbete utmärker detta märke. Importör var under flera år Sjöstrand Bike Company i Göteborg. Koga-Miyata i Holland är ett separat företag som designar och delvis tillverkar cyklar. Miyata kataloger

National-Panasonic

National-Pansonic Super Road Panasonic PR6000
Super Road
PR 6000

Crescent modell 92317 från 1984 hade ram från National-Panasonic liksom systermodellen från Maraton i Torshälla. N-P gjorde även cyklar åt Schwinn under en period.

Se även http://panasonicbikemuseum.info/

Nishiki (sw) Nishiki (eng)

Nishiki har liksom Cyclepro och Centurion vandrat över Atlanten och blivit ett europeiskt och alltmer svenskt märke. Unicykel i Göteborg har importerat sedan 1980 och tagit en alltmer aktiv del i produktutvecklingen. Nishiki har alltid varit cyklar med fin "körkänsla" och dessutom klart prisvärda.

Tsunoda - Mizutani

Tsunoda Co., Ltd .startades1926 och är fortfarande i verksamhet. Företagets huvudsakliga verksamhet är tillverkning och försäljning av cyklar och cykeldelar under varumärket 'T.U' och tre andra. Tillverkade på 80-talet cyklar som såldes under märket Lotus i USA.
Importerades av Nets Fritid & Import i Köping.

Mizutani

Mizutani säldes först som Seraph. Märket importerades i början av 80-talet av Windab på Lidingö, ett dotterbolag till Ahnmé. Man anlitade Tomas Fåglum för marknadsföring, men satsningen blev inte långvarig. Förutom modellerna 600EX och 600AX med respektive Shimanogrupper sålde man även modellen Adamas med Shimanos billigaste aerogrupp samt standardcyklarna Touring och Mixte. För seriöst tävlingbruk fanns Racer med Ishiwata SX-rör och Dura-Ace utrustning.

Tsunodas hemsida