cykelhobby.com
 

National Panasonic Super Road

Det stora konglomeratet Matsushita började tillverka cyklar under namnet National år 1951 men när man 20 år senare skulle sälja cyklar i USA blev det som Panasonic som redan var skyddat som varumärke för de konsumentelektronikprodukter man sålde där. Samma år började man även sälja cyklar till  Schwinn men först 1979 kom exporten till Europa igång. 1980 sålde man även cyklar till T .I. Raleigh (USA).

 Ovanstående National Super Road köpte jag ny 1984 men jag misstänker att Maraton i Torshälla som var grossist hade haft cykeln i lager en tid. Ramen är reducerad 4130 och utrustningen var genomgående gamla 600EX och Araya fälgar med National Panaracer tubdäck, Naturligtvis kunde jag inte låta bli att "förbättra" den med diverse utbyten av delar .Men innan jag sålde den återställdes den i sitt originalskick och gick sin första Vätternrunda vid uppnådd myndighetsålder.

 Förutom denna cykel har jag ägt ytterligare tre med ram från National samt en Panasonic näshårstrimmer. Jämfört med dåtidens europeiska cyklar i samma prisklass var de mycket välgjorda, men kanske med onödigt kvicka reaktioner för sin kundgrupp.

 Efter valutakonvulsionerna 1985 blev japanska racercyklar dyrare än sin image och efter att Panasonic lagt ner cykelförsäljningen i USA 1989 blev National cyklar en hemmamarknadsprodukt. På sin tid var de emellertid mycket cykel för pengarna, välbyggda och med bra komponenter. Trots detta är priserna på begagnade exemplar mycket sansade liksom för andra japanska märken. Det fanns många slarvigt hoplödda italienska cyklar och många rackliga fransoser men knappast några illa tillverkade japanska cyklar.

<< startsidan | < japanska cyklar