cykelhobby.com

Schwinn Le Tour

Schwinn LeTour
One of few Schwinn bicycles sold in Sweden. Original exept crankset swapped for a SR instead of Sugino. Schwinn fenders and luggage rack.

Den enda Le Tour som jag stöttt på i Sverige. Några Schwinn MTB och "spinningcyklar" lär ha importerats men de är inte vanliga. Den har är troligen från 1983 och har en ram från National i Japan.

Allt är original förutom  vevpartiet, som nu är SR Silstar i stället för det havererade Sugino, och pedalerna. Växlar är Shimano Altus och fälgarna Araya 27 x 1 1/4. Vikten inklusive cykelstöd är 14,5 kg, ett halvkilo mer än min Maraton (med reducerade ramrör) med motsvarande utrustning. Ramen är i denna storlek oreducerad 4130. Pakethållarlutningen är original Schwinn liksom skärmarna.

Bilderna här är från Schwinns katalog och visar en något äldre version av LeTour. Styrstolpsmonterade växelreglage och dubbla bromshandtag hörde till den "10-speed bike" som hade sin storhetstid på 70-talet. Till skillnad från de "hurtbullecyklar" som såldes i Sverige hade den här modellen muffad ram med tunnare krommolybdenrör.

Anledningen till att Schwinn köpte ramar från Japan lär inte ha varit kostnaden utan brist på tillverkningskapacitet i USA när cykelboomen startade på 70-talet. Senare tog man hem tillverkningen  av LeTour till fabriken i Greenville, Miss. där de tillverkades med vissa problem fram till 1991.

 

Back