NISHIKI

 
   
  Den här bilden togs 1984 när Mälaren Runt återupplivades som motionslopp. Den gråa cykeln närmast är toppmodellen Olympic Royal med Dura Ace-komponenter och den röda en Road Master med 600 EX.  
 

Nishiki i Sverige

Varumärket Nishiki kommer från Kawamurafabriken i Kobé, Japan. Märket användes för Kawamuras exklusivare modeller i Japan och för de som exporterades till Europa, USA och Kanada. Enklare cyklar för den inhemska marknaden såldes under märket Kawamura. Unicykel började importera Nishikicyklar direkt från Kawamura 1980. Det hade "direktimporterats" ett fåtal Nishiki tidigare under 1979 av göteborgsbutiken Unisport, men grossistverksamheten i nystartade Unicykel AB började 1980.

Prismässigt stod cyklarna från Kawamura i en klass för sig. Unicykel kunde sälja racers med full Dura-Ace-utrustning och Tange Champion DB-ramar för nästan hälften av vad en motsvarande Bianchi eller Crescent kostade då. Unicykel kunde välja ur Kawamuras egentillverkade ramsortiment och bestämma utrustning och färger. På så sätt blev de svensksålda cyklarna unika. Under de första åren av 90-talet blev det ekonomiskt ohållbart att köpa cyklar från Japan och Unicykel fick då tillåtelse av fabriken att tillverka modellerna på Taiwan där man jobbat hårt på sitt kvalitetsrykte under senare delen av åttitalet. Från och med årsmodell -90 kom fler och fler modeller från Taiwan och från och med 1998 tillverkas alla modeller antingen på Taiwan eller i Europa (Holland, Finland och Sverige) för Unicykels räkning.

Unicykels internetadress är www.nishiki.se

Nishiki i USA

Det som hände i USA i slutet av sjuttiotalet var att dåvarande Nishiki-importören, West Coast Cycles, registrerade varumärket Nishiki i USA innan Kawamura hann göra det. Detta ledde inte till några rättsliga efterspel eftersom japanerana var rädda för att reta upp en stor och viktig kund. Under resten av åttiotalet fortsatte amerikaneran att producera sina Nishikicyklar hos Kawamura och det var först runt 1989-90 som dåvarande varumärkesinnehavaren Derby Cycles började ta fram och producera egna modeller untanför Japan helt utan Kawamuras medverkan. Man använde då samma modellnamn som på cyklarna producerade av Kawamura.

För att kunna sälja dessa "amerikanska" Nishikicyklar även utanför USA var Derby Cycles tvungna att använda ett varumärke som inte var registrerat i övriga världen (Kawamura ägde varumärkesrätten överallt utom i USA). Derby Cycles hade ett märke, Cyclepro, som man använt för postorder och varuhusförsäljning i USA. Detta märke använde man nu för att kunna sälja sina "oäkta" Nishiki-cyklar bl a i Sverige. Cyclepro importerades till Sverige från slutet av åttiotalet av Hallmans i Uppsala. En del förvirring uppstod i Sverige då vissa Cyclepro-modeller hade märket Nishiki ingraverat i ramen. Senare tog Hallmans helt över utvecklingsarbetet av Cyclepro och gjorde alla modeller för den svenska marknaden helt i egen regi. Varumärket Cyclepro såldes 2003 av Hallman Sport till ägaren av Cykelringen och Rex (som köpts in under föregående år).

Efterr en period som varuhusmärke i USA slutade Derby använda varumärket Nishiki 2001.

Nishiki i Europa

Nishiki Europe har inte med varumärkesrätten att göra. Det är en grupp av distributörer/generalagenter som tillsammans tar fram Nishikimodeller för europamarknaden. I den gruppen ingår även Unicykel. Förutom i Sverige marknadsförs Nishiki Europes modeller i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Belgien, Luxemburg och Estland.

. Länk till Nishiki

 
 
Klicka ! Klicka !
+
Klicka ! Klicka !
 
 
+ Klicka! + +
 
 
< tillbaka