cykelhobby.com
 
 

Alan - Guerciotti

 
  Alan alu bike  
 

På 40 och 50-talet utvecklades flygtekniken med bland annat bättre aluminiumlegeringar och metoder att limma komponenter. Detta kom att utnyttjas för att bygga lätta cykelramar och de mest kända resultaten är Vitus och Alan. Med dåtidens metoder kunde de bästa aluminiumsorterna inte svetsas så man använde muffar gjutna i aluminium som antingen pressades och limmades ihop med ramrören som på Vitus eller gängades och limmades som på Alan.

Ludovic Falconi startade sitt företag 1972 och kallade cyklarna ALAN efter initialerna på barnen Alberto och Anna. Enligt en annan version står det för ALluminio ANodizzato. Alancyklarna användes liksom Vitus 979 i tävlingssammanhang där den låga vikten avgjorde, bergiga landsvägsetapper och cyklocross. Den första modellen kallades Olympic och hade 1,5 mm tjocka ramrör. Den var ganska flexig så på modell Competition ersattes de med 2,0 mm rör. Båda dessa hade en bult genom tvärstaget till kedjestagen vilket saknades på modellen Record.

Super Record hade liksom Competition 2,0 mm rör och förbättrades med en nydesignad framgaffel med bredare ovala baljor vilket gjorde att den fick helt andra köregenskaper än den gamla Competitiongaffeln som ansågs för mjuk. Vidare hade man designat om hela sadelmuffen (som ofta sprack) och ändrat infästningen av sittstagen till en fastback (rak) modell.

Alanramen (liksom Vitus 979) användes av andra tillverkare under eget namn varav Guerciotti var den vanligaste. De hade graverade "G" ovanpå gaffelkronan. Cykeln på bilderna har lösa klammor för bromskabel som på tidiga 70-talsmodeller, men det kan vara en följd av att originalfästena brutits av.

 
 
Alan front
 
 
Back