cykelhobby.com
 
 

Vitus 979 Duralinox

 
 
Vitus 979
 
  Sommaren 2006 köpte jag en äldre Crescent från Norrland. Säljaren frågade om jag var intresserad av ett par Vitusramar som i så fall kunde gå i samma försändelse. Sålunda kom som bussgods ett paket med intressant innehåll.  
 
Cykelpaket
 
 

Den röda ramen gick till cykelvännen Micke Francesconi (se bild här) och den större, grå behöll jag. Att få tag på originalgafflar här i Sverige visade sig svårt, så Micke ordnade i stället ett par Amoeba gafflar.

Aheadset och ogängade gafflar var nytt för mig, men jag lyckades få tag på ett passande styrlager. Nästa aber var vevlager. Vitusramarna är visserligen gängade för vevlager, men samtidigt avfasade 45 grader för det Mavic vevlager som nomalt användes när gängorna skadats på en ram. Kanske litade inte Vitus på att gängorna skulle hålla för ett vanligt lager? Lösningen på det problemet blev helt enkelt att jag köpte en komplett, mindre Vitus-cykel och då fick jag diverse andra delar så att säga på köpet.

 
 
Vitus drivetrain
 
  Sora trippel och RSX/Tiagra växlar tillsammans med 7-krans med som mest 28 kuggar ger rena MTB-utväxlingen, perfekt för polyneuropatiska ben. Tyvärr havererade ena växelreglaget efter en tid så nu är den ombyggd med vanlig dubbelklinga (Campagnolo Triomphe 52-36) och ramreglage som på översta bilden.  
 
Vitus kit
 
 

En provkarta på speciella Vitusprylar. Vevlagret är en tidigare version, senare lager var märkta Vitus och därefter Mavic. Sadelstolpen är 25 mm i diameter vilket inte alla cykelhandlare kan tillhandahålla. Den finns dock hos Sefir AB, Motala som nu verkar ha slutat med cykeldelar.

 
 
Vitus Duralinox
 
 

Ateliers de La Rive började tillverka rör för cykelramar 1931 med namn som Rubis och, efter kriget Durifort och Vitus. De nådde dock aldrig total dominans på den franska marknaden eftersom Reynolds försåg Peugeot och andra tillverkare med stora mängder rör i metriska dimensioner. Reynolds 501 lär ha tagits fram speciellt för att prismässigt konkurrera ut Ateliers och andra.

Ända sedan 1930-talet har aluminiumramar varit en fransk specialitet med märken som Caminade och Aviac. Innan tigsvetsningen var uppfunnen fanns inget bättre sätt att sammanfoga ramarna än att skruva ihop dem. På 70-talet kom från flygindustrin limteknik som kunde användas för aluminium och i slutet av 70-talet bildade Ateliers i samarbete med CLB-Angenieux firman Bador för att producera en serie ramar under benämningen Duralinox. CLB tillverkade själva muffarna och Ateliers hade hand om monteringen.. Aluminiumrör pressades och limmades på muffar med lite större omkrets än rören (se bilden ovan). Rören var anodiserade i olika färger varför man inte behövde någon ytterligare lackering. Första modellen kallades 979 liksom en modifierad variant med sadelbulten ersatt av en skruv som kom några år senare. Den byggdes också med kolfiberrör som Vitus Carbone. Modell 787 hade ”monostay”-konstruktion på bakramen och modell 992 från senare delen av 90-talet hade integrerat styrlager.och extra förstärkningar vid vevpartiet.

Bolaget bytte ägare tämligen frekvent från mitten av 90-talet. De ägdes en tid av Time och senare av LOOK. Från som mest 196 anställda reducerade man till runt 20. Företaget säljer fortfarande aluminiumramar, men nu av mer konventionellt snitt. För ordningens skull måste omtalas att det fanns en annan fransk aluminiumcykel, CMP, som faktiskt kom ut lite tidigare än Vitus. De tillverkadades i Lyon och fanns även i en damvariant. Vitusmuffar användes en tid även av Peugeot, bland annat för deras variant med kolfiberrör. De användes senare även av TVT.

 
  Vitus 979

En Vitus i tävlingssammanhang på 80-talet. Radialekrat framhjul och Modolo Kronos bromshandtag.

Hej!
Lite kuriosa. Framhjulet är en 20-ekrad Mavic Argent 10 fälg, som Mavic gjorde åt oss (16-18-20 ekerhål). Navet är ett Mavic-Pettersson. Jag har sålt cykeln en gång i tiden.

Mvh Pelle P