cykelhobby.com
 
 

SVF Svenska Velocipedfabriken

 
 
Union cykel
 
 

AB Svenska Velocipedfabriken startades 1896 av bröderna Paulus A Persson och Carl Hunter. Det förhållande att de hade olika efternamn och saluförde cyklar i olika kanaler har skapat viss förvirring när man sökt återge företagets historia. SVF sålde cyklar med märket Union men även de billigare Regal och Eos och senare även Hercules och Hunter. Annars såldes Hunter av Carl Hunter & Co fram till att man officiellt slog samman verksamheterna. När detta skedde finns ingen uppgift om, men troligen under tidigt 20-tal.

Sannolikt var själva tillverkningen hela tiden gemensam. Man började i Vasastan men 1908 flyttade fabriken till Älvsjö. 1914 köptes en tomt på industriområdet vid Ulvsunda. Fastigheten i Ävsjö såldes 1917 och man flyttade till Ulvsunda där man hade en gummifabrik som tillbyggdes. På 1920-talet flyttade man till huset där Mariahissen var inrymd på Pryssgränd, Söder Mälarstrand 21, fram till 60-talet. Samtidigt hade man lokaler på Hägerstensvägen i Aspudden där man tillverkade delar och förkromade. Resterna av verksamheten såldes efter avvecklingen till Svalan i Falun,.

En hel del om SVF, Union och Hunter är ganska osäkert. Jag har sammanställt uppgifter från Unionägaren Gunnar Svartengren, Gert Ekström som skrivit om SVF i CHFs Velocipeden, Åke Stenqvist en idog Unionist och Lars Widman från CHFs Facebookgrupp.

Mariahissen

 
 
Pryssgränd
 
 
Back