cykelhobby.com
 
 

SVF Svenska Velocipedfabriken

 
 
Union cykel
 
 

AB Svenska Velocipedfabriken startades 1896 av bröderna Paulus A Persson och Carl Hunter. Det förhållande att de hade olika efternamn och saluförde cyklar i olika kanaler har skapat viss förvirring när man sökt återge företagets historia. SVF sålde cyklar med märket Union men även de billigare Regal och Eos och senare även Hercules, Hunter, Svea och Trygg. Annars såldes Hunter av Carl Hunter & Co. Förutom märket Hunter förde man också Cyklan, Merkur och Norden.fram till att man officiellt slog samman verksamheterna och det gemensamma bolaget bildades 1922. I katalogen Hunter från 1905 uppgavs adressen till Stallgatan 1, men där var troligen bara kontor. Tidgare, 1899. var adressen Birger Jarlsgatan 13.

Sannolikt var själva tillverkningen hela tiden gemensam. Man började i Vasastan men 1908 flyttade fabriken till Älvsjö. 1914 köptes en tomt på industriområdet vid Ulvsunda. Fastigheten i Ävsjö såldes 1917 och man flyttade till Ulvsunda "där man hade en gummifabrik som tillbyggdes." Troligen avses Ulvsunda Gummifabriks AB som startade i liten skala 1917. Gummitillverkningen såldes till Nymans 1920, men däck märkta Viking och Thor som var SVFs varumärken fanns till slutet av 30-talet då antagligen tillverkade av Trelleborg.

SVF1914

Tillverkning av kedjeklingor enligt Hunter katalog 1914. Bör alltså vara från fabriken i Älvsjö.

På 1920-talet flyttade man till huset där Mariahissen var inrymd på Pryssgränd, Söder Mälarstrand 21, fram till 60-talet. Samtidigt hade man lokaler på Hägerstensvägen i Aspudden där man tillverkade delar och förkromade. Tillverkningsvärdet per år var på 40-talet runt 500.000:- och antalet industriarbetare 25. Resterna av verksamheten såldes efter avvecklingen till Svalan i Falun,.

En hel del om SVF, Union och Hunter är ganska osäkert. Jag har sammanställt uppgifter från Unionägaren Gunnar Svartengren, Gert Ekström som skrivit om SVF i CHFs Velocipeden, Åke Stenqvist en idog Unionist och Lars Widman från CHFs Facebookgrupp.

Mariahissen

 
 

Pryssgränd

Adressen till fabriken i Mariahissen uppgavs till en början till Pryssgränd 12 men kontoret till Bellmansgatan 2. Bellmansgatan kommer uppifrån vänster i bild, så adresserna låg intill varandra. Senare ändrade man till Söder Mälarstrand 21 alltså mot sjösidan.

 
 
Back