cykelhobby.com
 
 

Stella Veneta

 
  Stella Veneta  
 
Foto: Gunnar Svartengren
 
 

Stella Veneta tillhörde de cykelmärken som såldes av familjen Michelin i Treviso. De övriga märken man förde var Piave, Augusta, Perla del Veneto och Michelina. Till sålda produkter hörde även en del motorcyklar. Vendigs Stjärna syftar förstås på närheten till Venedig - c:a 3 mil - och gör också att man kan skilja den från den franska Stella.

Historien bakom märket är intressant; familjen Michelin kommer ursprungligen från Veneto-regionen i Italien och hade flera grenar. En av dem flyttade till Frankrike efter en familjedispyt och grundade däcksimperiet om vi alla känner till. På hemmaplan startade Ferdinando Michelin och hans bror cykeltillverkning precis efter första världskriget 1919. Märket kom att kallas Ciclo Piave och byggde ända in på 80-talet fina racers och andra hojar. Successivt kom de dock att koncentrera sig på att tillverka komponenter istället, de ändrade firmans namn till Fabbrica Accessori Ciclo di Michelin förkortat FAC Michelin. De bytte namn 1980 till Miche för att inte blandas ihop med den franska däckstillverkaren. Ferdinandos bror fortsatte dock cykeltillverkningen från 1935 och förutom Ciclo Piave även med märket Stella Veneta. De var den stora leverantören av cyklar i Conegliano området i provinsen Treviso långt innan Giovanni Pinarello dök upp där.

Genom import av AB Frabo kom en hel del Stella Veneta till Sverige på 80-talet, medan märket är relativt okänt i de flesta andra länder utanför Italien.

 
 
Stella dekal Olympisk mästare i Tokio 1964 var Mario Zanin som vann linjeloppet. Utöver det är han lika okänd i cykelhistorien som märket han använde.