cykelhobby.com
 
 

SOMEC

 
 
Somec
 
 

Somec startades 1973 av Oliviero Gallegati och Pierino Scarponi. Namnet är en sammandragning av Societa' Mecchanica, helt enkelt Mekaniska Bolaget på svenska. Det var i varje fall tidigare ingen storproducent; tillverkningen låg runt 1500 ramar per år. Somec är aktiva än idag med aluminium och kolfiberramar av aktuellt snitt. http://www.somec.com/

I början av 80-talet såldes märket i Sverige av Fåglums Racerdepån i Vårgårda. Katalogbladet nedan visar modellen Professionale med helkromad fram- och bakgaffel och Campagnolo Super Record-utrustning. Bilden ovan är från denna tid. Lägg märke till den ovanligt målade framgaffeln.

+ Somec med Crescent-dekaler ägd av Henrik Svensson

 

 
 
Somec catalog scan
 
 
Somec
 
  Denna Campagnoloutrustade Somec hade märkligt nog Ofmega växelreglage i skär plast. Lägg märke till det väl hoprullade reservdäcket. Fåglums lagerförde bara röda ramar, så den här var troligen specialbeställd.  
 
Somec

 

Somec köpt av Fåglums 1982 och cyklad alla Vätternrundor sedan dess. Med normal varsamhet och skötsel kan en cykel göra tjänst i många år Fortfarande fin lack efter 26 år.

 

 

 
 
+

Till vänster Anders Karlsons Dynamic (klicka för länk)

Nedan en 90-tals Somec med stålram av okänt rörfabrikat.
Foto: Bertil Frykberg

 
 
Steel framed 90s Somec
 
 
< Italienska cyklar