cykelhobby.com
 
 

Skiftnycklar till cykel

 
  Bicycle wrenches  
 

Att kunna reparera sin cykel under resan på egen hand var självklart från första början och cykelverktyg att medföra i en verktygsväska var en lika gammal företeelse som cykeln. Ett av de vanligaste var skiftnyckeln, oftast c:a 15 cm lång. Bilden ovan är från priskurant 1912 från Industri-Magasinet, Strömsnäs Bruk med varumärket Comet. Den översta kommer från Billing & Spencer, De patenterade en "bicycle wrench" redan 1879, Vid sekelskiftet var man en av USAs största verktygstillverkare. Senare blev det mest verktyg för bilar.

Andra nyckeln uppifrån kallas omväxlande Eskilstuna-nyckel eller Torshälla-nyckel. Den har två käftar, varav den ena ibland gjordes vriden. Det fanns flera tillverkare, alla i Torshälla, Torshälla Sågbladsfabrik Carl August "Ali" Andersson, H. Kling, Axel Björhn som övertogs av Ekstein och Anderssons Verkstad föregångaren till Eminentverktyg.

Längst ner en av de vanligare skiftnycklarna till cyklar vid den tiden, Sterling från Frank Mossberg i Attleboro, Mass.

 
  Eminent skiftnyckel  
  Eminent cykelskiftnyckel följde med Husqvarna på 40-talet och är en exakt kopia av Bacho med samma beteckning. Kanske övertog Eminentverktyg verktygen för tillverkning? Den är gjord enligt den gamla amerikanska stilen som avviker från J P Johanssons patent från 1892.  
 
< artiklar