cykelhobby.com
 
 

Simplex Teleskopväxlar

 
 
Simplex Tour de France
 
 

Den här växelanordningen var den vanligaste på racercyklar under efterkrigstiden fram mot slutet av 50-talet. Den var en utveckling av Lucien Juys konstruktion, Le Simplex från 1928. Växelföraren är monterad på ett rör så att den kan skjutas in och ut mellan olika bakhjulsdrev. "Klockfjädern" skjuter växelföraren inåt mot hjulet och den lilla kedjan. som påminner om den till slutna växelnav drar den utåt. I denna form, med två rulltrissor, introducerades den 1946 som "Champion du Monde 46". Den övre trissan är till för att hålla kedjan närmare drevkransen. Växeln kallades senare "Tour de France" och en andra kabel (som på bilden ovan) infördes från 1950 för att utjämna dragkraften i växelreglaget.

Montage corect

Simplex trängde med denna växelanordning ut den gamla Super Champion som dominerat på 30-talet. Men för touring och standardcyklar var Simplex ledande före kriget, man uppgav sig ha tillverkat 40.000 växelanordningar 1933. Till skillnad från Super Champion var Simplex mer känslig för mekaniska skador och inställningen var petig. När därför Campagnolo kom med sin Gran Sport 1951 gick tävlingscyklisterna efterhand över till den trots att Simplex växlade bättre. En anledning var att man måste ha olika versioner av Simplexväxeln för 3, 4 och 5 drev på bakkransen. Modell 543 som kom 1955 gick dock att justera för olika drev. 1957 kom rulltrissor av hårdplast som visade sig hållbara. 1961 kom Simplex till slut ut med svaret på Gran Sport, nämligen modell Juy Export 61 med parallellogramkonstruktion.

När man mekar med veterancyklar försedda med denna växelanordning är det viktigt att komma ihåg att den på cyklar från senare 50-tal ofta är monterad på Simplex speciella bakgaffelända (se bilden längst ned). Den är gängad speciellt för TdF och om man önskar montera t ex en Gran Sport-växel i stället måste det gängas om. Tidigare gaffeländar kan vara helt ogängade och i båda fallen saknas den stoppklack som behövs för att en GS-växel ska fungera. Det kan dock vara möjligt att fila in ett sådant stopp i Simplex gaffelända.

Simplex Champion du Monde
Champion du Monde, här monterad på en Union Racer, av den första versionen från 1946. Bild från Gunnar Svartengren
Simplex box art
Simplex Juy59
JUY 59, som var ersättaren till JUY 51, var en av de sista av Simplex teleskopväxlar. Den såldes långt in på 60-talet tillsammans med den spakmanövrerad framväxeln Competition. Här är den monterad på en Crescent 92307 från början av 60-talet. Bild från Torbjörn Ericsson.

 

 
 
< Tillbaka till växlar