cykelhobby.com

Renovering

     
 

Till skillnad från bilar och MC är det sällan fråga om en fullständig renovering av cyklar, innefattande seriös omlackering, omkromning eller förnickling och tillverkning av nya dekaler. Detta har att göra med cykelns värde efter en sådan genomgripande renovering. Därför kan det på sin höjd komma ifråga på antika eller mycket exklusiva cyklar. När man konfronteras med ett "objekt" som är mycket illa åtgånget utseendemässigt kan det vara skäl att passa, även om cykeln mekaniskt är fullt OK. Omvänt kan det vara goda skäl att ge sig på en renovering, trots att delar och utrustning är dåliga eller saknas, om bara ramen är i gott skick inklusive lack och dekaler.

Ytterligare skäl att avstå från en radikal renovering är att cykeln då förlorar sin autencitet, ingenting kan ersätta originalskicket. Men om man vill "rusta upp" en brukscykel med utgångspunkt från en mindre exklusiv hoj med skadad lack så är det givetvis fritt fram med slippapper och sprayburkar. Läs mer om lackering här.

När man släpat hem sitt objekt brukar det första vara att fastställa vad man köpt (alternativt fått). Gamla broschyrer (som ofta finns på nätet) är en bra ledning för att se vad som ev. bytts ut och hur cykeln såg ut från början. Sen får man avgöra om det är värt att försöka jaga originaldelar som fattas eller är utslitna, eller om man kan ersätta med delar som är lättare tillgängliga och kanske dessutom fungerar bättre.

För att lossa moderna pedaler behövs oftast en 15 mm nyckel men på gamla är måttet 17 mm. Då är det bra att ha Bachos pedalnyckel nr 376 med urtag så man kommer åt. Kom ihåg att vänstra pedalen är vänstergängad.Ytrosten på pedalen går att få bort nästan helt med tvålull.

Ett oskattbart verktyg för att få bort trilskande pedaler, styrstammar och sadelstolpar är kylspray.

Rostflash

Därefter plockar man ner cykeln helt och det är där som man kan börja stöta på problem. Pedaler kan sitta bergfast liksom pedalarmar, styrstam och sadelstolpe. Att sadelstolpen oxiderat fast är vanligt och ofta får man ta till en del knep. Låt sadeln sitta kvar på stolpen, ta bort vevpartiet och spruta in en ordentlig dos rostlösande olja (se ovan) i sadelröret. Låt ramen stå upp-och-ner över natten och försök sen vrida loss stolpen. Man kan sätta sadeln i en tving på något stadigt underlag och sen vrida hela ramen med hand och fotkraft. I yttersta nödfall får man såga av stolpen och sen såga upp ett spår i den inifrån. Styrstammen får samma behandling med rostlösare och sen skruvar man loss insexbulten och slår ner den med en gummiklubba. Akta bara så inte framgaffeln blir vriden när ni kämpar med styret. Även för pedalerna kan det bli fråga om krafttag. En lång pedalnyckel är att föredra och några slag med hammare ute på skaftet kan få pedalen att ge med sig. Tänk på att pedalarmen är av lättmetall, detta gör att gängorna där man fäster avdragaren för att dra loss dem är känsliga. Om de redan blivit skadade ligger man illa till för då får inte avdragaren fäste. Det kan gå med en typ avdragare med yttre gripklor. I värsta fall blir det att kapa vevaxeln med en vinkelslip.

Vi har nu nått "bottenläget" och kan börja bygga upp cykeln på nytt. En grundlig rengöring av ramen och bättring av lackskador följer. För småskador kan man ofta blanda till lämplig kulör med Humbrol hobbyfärger som finns i leksaksaffärer. Köp akvarellpenslar i lämplig storlek och pricka i skadorna i flera skikt. Behöver man sprayfärg finns ofta passande kulör till något bilmärke.

Sen kommer uppsmörjning och putsning av komponenterna men det är ganska självklara saker som jag inte behöver beskriva närmare. För blanka grejor använder de flesta Autosol och för t.ex. smutsiga plastsadlar är tvålull effektivt. Sprickor i sadlar fixas med Performix VLP.

.Innan man återmonterar komponenterna skärskådar man dem ur två synvinklar, originalitet och funktionalitet, lite beroende på vilken typ av renovering man utför. På en gammal cykel vill man förstås efterlikna originalet så mycket som möjligt och då måste man försöka avgöra vad som kan ha varit monterat från början. På bildexemplet ovan är Universalbromsarna original liksom framväxeln, Campagnolos gamla Valentino. Sachs-Huret Eco S bakväxel från 1984 går i skrotbingen liksom det tillkrökta styret från 3ttt. Vill man ha en körbar cykel ersätts även Valentinon med något användbart. Under de spruckna handtagsgummina från Modolo döljer sig bromhandtag från Balilla. Kan möjligtvis användas på gammel-racern utan gummin

Läs här om mitt bygge med gamla delar på en NOS Maraton-ram.

< tillbaka