cykelhobby.com
 
 

Raleigh Grand Prix

 
  Raleigh Grand Prix  
 

Raleigh köpte Carlton 1960 och i fabriken i Worksop byggdes flera av Raleighs sportigare modeller parallellt med Carlton. Grand Prix var den näst billigaste, mellan Super Course och Record. Den motsvarar Carltons version kallad Criterium. Ramrören tillverkade av Reynolds kallades Tru-Wel 205 men ibland användes även 20-30 High Carbon Steel. Muffarna kallas i en del kataloger Carlton och i andra Bocama Feature Cut. Vagner smidd gaffelkrona prydde framgaffeln. Senare byggdes Grand Prix även i Nottingham och av Gazelle i Nederländerna

Den här cykeln kan vara så tidig som 1968 eftersom den från början hade Simplex växlar vilket senare ersattes av Huret. Även vevpartiet är franskt, tillverkat av Stronglight för Raleigh. Färgen var från början Bronze Green, men tyvärr var den så ytrostig att en omlackering var enda utvägen. Hjulen var också utbytta så nu sitter där hjul med Weinmanns konkava fälgar och Shimano nav - 27" som ramen är byggd för. Skärmar är inte standard på den här modellen, men Åke Stenqvist donerade ett par NOS Bluemel aluminium och de tycker jag passar fint. Bromsarna är original Weinmann 750 med handtagsgummin med "Carlton" instämplat, dessutom uppochner på den ena.

Trots att jag hade tillgång till en donatorhoj hade ingen original sadelstolpe så en SR Laprade med den något udda storleken 25,8 mm var vad som fanns att tillgå. Bakväxeln är SunTour 7, en enklare variant av V-GT och framväxel Shimano 105. Reglage Campagnolo med en nyare klamma som passade till det fastlödda stoppet på ramen. På bilden sitter en Brooks Swift, men den kommer säkert att ersättas när jag ska börja använda cykeln. Jag tyckte originalfärgen var ganska tråkig och föll i stället för den här kulören i färghandeln. Ramhöjden är ansenlig, 64 cm c/t men längden på övre ramrör är 60 cm så jag klarar att cykla på den. Närmast på programmet står att hitta bättre däck, alltid ett problem med 27-tummare.

Tack till Conny Pettersson som bidrog med cykel, Åke Stenqvist med skärmar, Sven Larsson med dekaler och Göran Hartzell med sadel.

 
 
+ + + +
 
 
Raleigh Grand Prix
 
  Min Raleigh Grand Prix nr 2 ägde jag egentligen tidigare, men först efter flera år kom jag att transformera de sorgliga resterna som jag köpte på en veteranmarknad till en fungerande cykel. Även den här har 27 tums hjul som ju ramen är byggd för. men det övriga är vad som råkade finnas till hands. Sadelstagen i ramen var intryckta men gick ganska lätt att räta ut, en klar fördel med stålramar. Sadeln är den komfortabla Brooks B66 och bramsarna Mafac Racer med moderna handtag. Påminner en hel del om Raleigh's egna modell Super Tourer nedan.  
 
Raleigh Super Tourist
 
 
Back