cykelhobby.com
 
 

Puch

 
 
Styria 1901
 
 

När Johann Puch började tillverka cyklar 1890 kallades de Styria men från sekelskiftet kallades cyklarna Puch eftersom det blivit bråk om varumärket. 1896 hade nämligen Puch överlåtit verksamheten till tyska Dürkopp&Co i Bielefeld som bildade STYRIA-DÜRKOPP WERKE (SDW). Styria är det latinska namnet på Steiermark där Graz är huvudort.

Styria-Durkopp blev efter sammanslagningar STEYR-Daimler PUCH AG. På 1980-talet såldes en hel del Puch cyklar i Sverige troligen som en följd av den framgångsrika försäljningen av Puch mopeder sedan 60-talet. Från 2005 ägs varumärket av Cycleurope som fick det "på köpet" när man övertog Bianchi.

 
 
Puch Pacifica
 
  +

Puch Pacifica var en budgetmodell som blev brukscykel för ungdom när "racer" var populärt på 80-talet. Därav följer att de blev hårt använda och ofta stulna och rätt få har överlevt till i dag. Den hade sällsynt trevliga köregenskaper.

Puch Mistral SE däremot tillhörde mellanklassen och såldes till mer seriösa cykelmotionärer. Klicka på bilden för länk.

 
 
Puch Bergmeister
 
  Bergmeister var en modell i stil med Crescent Världsmästarcykel. Här i ett utförande från 70-talet med 27 tums hjul, Simplex 5-växlat och Wittkop sadel.  
 
Back