Piollini

 
   
 

När jag fört lade ut den här bilden från 1984 visste jag ingenting om märket och har aldrig sett någon senare, men i år (2005) fick jag följande mail:

"I am Mr Piollini Luciano,the producter of the bike you published in the web site. This bike belongs to a limited production of 10 copies that I did in 1983-84.

My adress is the following:

PIOLLINI LUCIANO
VIALE TRIESTE 5
26845 CODOGNO LODI - ITALIA"

Mr Piollini skriver vidare att företaget grundades 1945 av hans far. Den specialserie på tio cyklar av typ Speciallissima, vari den ovanstående ingår, såldes till en svensk cykelklubb. De utformades speciellt för bergiga sträckor och hade en speciell dragning av växelkablarna som gjorde att man inte behöver demontera vevpartiet för att byta wire.

Piollini kan fortfarande leverera stålramar efter personliga mått:
"We can still make steel frames with personilized sizes and responding to special problems of physical positions. We can do a limited production as it remains a hand made production"

Jag har senare fått veta att det var Francesco "Frasse" Bosticco som tog in de tio cyklarna. Hjulbasen på den här modellen var väldigt kort genom att bakhjulet gick in i sadelröret. På så sätt fick man en spurtsnabb cykel som dessutom, som Mr Piollini skriver, passar i berg.

Följ länken för prov på moderna Piollini-ramar.
 
 
< tillbaka