cykelhobby.se
 

Columbus Pinta - modifierad

Minerva  
  Columbus Pinta  
 

Cristofer Columbus nådde Amerika 1492 och tillsammans med flaggskeppet Santa Maria fanns de båda mindre fartygen Nina och Pinta. Det senare har gett namn åt denna cykel som bär inskriptionen Pinta 1492 på övre ramröret. Namnet har alltså inget med rörtillverkaren Columbus att göra. Men fram står det Minerva, ett klassiskt belgiskt märke som startade cykeltillverkning redan på 1880-talet. Senare gick man som brukligt vidare med motorcyklar och från 1902 automobiler av osedvanligt hög kvalitet. Fastän företaget som sådant gick under 1956 har varumärket kvar sin kraft och firman som säljer Columbus heter Minerva NV. I Sverige har Cycelcity sålt Columbus under många år..

En åldrande alu-ram och ett par lediga hjul med Shimano kassettnav för 7-krans har här gifts ihop med andra gamla prylar och lite nytillskott. Avsikten är att den ska kunna användas för enklare förflyttningnar i närområdet

Vevparti: Shimano 105 FC-1056. 175 mm, klingor 53-39
Hjul: Nav Shimano RX-100 med fälg Mavic 192 och däck Spectra Regular 28-622, kassett 13-28
Växlar: fram Campagnolo Triomphe (?) för lödfäste, bak Shimano Deore LX, reglage: Shimano SL.TY37
Sadel: Selle Italia TransAm XO, stolpe: TranzX
Bromsar: Omärkta, troligen Tektro, handtag: Biltema
Pedaler: (på bilden) SR Silstar Pedal-Eleven SP-11

 
  Busy front end Med alla attiraljer blir det ganska trångt på styret. Många anser att "bar ends" är nödvändiga på den här sortens cykel, men jag tycker att dom mest är i vägen. Styrstammen är ställbar (och tung) vilket ger möjlighet att finjustera sittställingen.  
 
Columbus Pinta
 
 
Columbus Pinta SC
 
 
Columbus racing bike
 
 
Back