cykelhobby.com
 
 

Schwinn Paramount 1972

 
 
Scwinn Paramount
 
 

I slutet av 50-talet var Schwinn i samma läge som Monark-Crescent. Deras racermodell, Paramount, var föråldrad jämfört med importerade cyklar från Frankrike och Italien. Man konstruerde då en ny modell med Reynoldsrör och Nervexmuffar i ramen och de började tillverkas 1959 i en speciell avdelning av fabriken i Chicago. Från början löddes ramarna av en dam, Wanda Omelian och senare fick hon hjälp av Loise Redman. Ramarna löddes med silverlod, vilket givetvis kostade. Men å andra sidan kunde man arbeta med lägre temperatur vilket ökade hållfasthet och sparade jobb med efterarbete.

Mot 70-talet låg produktionen av Paramount på cirka 1200 ramar per år (ett par hundra fler än MCB) och man anlitade även underleverantörer för en del modeller. Nervexmuffarna behövde en hel del filande för att ge snygga ramar så Schwinn försökte gå över till Prugnat men då reagerade kunderna som ville ha de snirkliga Nervex. Men liksom MCB bytte man ut vevlagerhylsan. Crescent 320 exporterades till USA på 70-talet, men den amerikanska motsvarigheten kom inte hit annat än undantagsvis. Den P13 som visas på bilderna är på så sätt unik. Ramnummer är D7250 vilket betyder att den är nummer 50 tillverkad i april 1972,

Jag fick ramen i byte och den var då omlackerad. Troligen var den ljusgrön från början, men jag målade den i en mörkare grön nyans som påminner om standardfärgen Campus Green. Dekaler fanns att köpa men en original frontskylt skulle ha kostat som hela cykeln, så där sitter en generisk kopia. En annan avvikelse från original är sadelstolpen som är en japansk SR eftersom jag saknade en Campagnolo i rätt dimension. Brooks var alternativ till Cinelli sadel som original liksom Campagnolo bromsar som kunde fås mot pristillägg i stället för Weinmann centrumdragna. Styre och styrstam är Cinelli. Campagnolo högflänsnav var också standard, men här är fälgana AVA vilket tyder på att de suttit på en Crescent 320 från början.

Schwinn Paramount  
 

Schwinn Paramoung

 
 
Back