cykelhobby.com

 
 

Pashley-Moulton APB

 
 
Moulton APB
 
  Mellan 1992 och 2005 byggde Pashley i England på licens från Moulton en variant av AM7/ATB kallad APB (All Purpose Bicycle). Den har fler standardkomponenter än AM, så till exempel är hjulen mer vanliga 20-tummare (406) istället för 17 x 11/4. Men det är knappast något budgetbygge och finishen är hög. Efter 2005 kom den uppgraderade och lättare TSR. Cykeln på bilderna är den delbara varianten och har Sachs 3x7 växelsystem (=T21 i modellbeteckningen) där den utvändiga växeln är en Shimano Sora.  
 
+ + + + +
 
 

Till skillnad från "äkta" Moulton är de tunna tvärstagen inte rör, utan solida, men totalt sett är skillnaden i ramen mot den snarlika ATB små. Enligt Tony Hadlands "The Spaceframe Moultons" är ramen faktiskt lättare än den på ATB. Däremot är gaffeln något tyngre beroende på fästen för cantileverbromsar som senare byttes till V-bromsar. Men totalt sett är APBn ingen lättviktare, med navväxel, skärmar och pakethållare drar vikten iväg uppåt 17 kg. Under gång maskeras det delvis av de små hjulen som ger mindre tröghet.

I det treväxlade Sachsnavet är 2-an direkt, 1-an 27 % lägre och trean 36 % högre. Systemet fungerar bra, men justeringen är pillrig vilket kan bero på Shimanos STI-reglage.

 

Tillbaka