cykelhobby.com
 
 

MBK logo

Motobecane

 
     
 

Namnet Motobécane tyder på att företaget från starten 1923 mest var inriktat på motoriserade cyklar - bécane var en vardagligare benämning på cykel i Frankrike. Men cykelproduktionen växte under 70-talet och i mitten på 80-talet hade man 2000 anställda. Men man växte kanske lite för fort för senare under 80-talet gick företaget i konkurs, tappade namnet och vidareproducerades en tid som MBK.

Motobécane var alltså näst störst i fransk cykelindustri, efter Peugeot men före Gitane och de andra. Trots låga priser var kvaliteten bra - absolut bättre än många andra franska märken och finishen utmärkt. I Sverige såldes de under 80-talet av Fram-King-bolagen och senare av Hallman & Eneqvist Motor AB i Haninge.

Märket existerar fortfarande genom att någon i Nordamerika köpt upp rätten att använda namnet , vilket MBK inte kunde på sin tid. Vissa av modellnamnen finns kvar från förr, man har till och med lånat Vent Noir från Puch-Austro Daimler. Tillverkare till i varje fall en del av ramarna är Kinesis på Taiwan startat av f d anställda hos Giant.

http://www.motobecane.com/

 
 
+ + +
 
 
 
 
Back