cykelhobby.com
 
 

Monark Tempo 1999

 
  Monark Tempo  
 
Foto: Jan Valentin
 
 
Monark 90s

När MCB slutade med den klassiska modellen med Nervex-muffar gick man in för Crescent som märke för sina racercyklar. Under 80-talet fanns några varianter på Crescent 316 men den här från 90-talet är ett stort avsteg från Monarks övriga sortiment som var vardagscyklar och stationära motionscyklar.

Modellen kallades 1315, en motsvarighet till Crescent 2315 Nano från samma år. Den modellen hade dock ram av aluminium. Monarken har en stålram som säkert kommer från Taiwan men vilket rörtyp den är TIG-svetsad av framgår inte. Crescent 2316 från 1998 hade ram med rör i Fuji Superlight Cr-Mo.

Avanti-komponenterna tillhörde den billigaste gruppen i Campagnolos sortiment men är snygga att se på och fungerar utan anmärkning. Den såldes bara i en färg, "Racingblå". Enligt uppgifter från Monark är vikten för en cykel med 56 cm ram 11 kg och priset var 7295 kr.

Om någon läsare vet mer om denna intressanta modell så vill både jag och ägaren Jan Valentin få ett tips.

 
 
Campagnolo Avanti
 
  Jans Monarker  
  Jan Valentin har även en Monark 320 (den verkliga Fåglumcykeln) av 70-talsmodell som går fint ihop med hans Tempo. Gamlingen är utrustad med en del nyare komponenter, t ex bromsar som fungerar bättre än Mafac.  
 
Back