cykelbobby.com

Monark Special Racer 50-tal

Monark Blå Blixten

Birger Svensson sålde "kapplöpningsmaskiner" redan från 1907 och de och senare Monarkcyklar användes flitigt i tävlingar. Det var dock först 1945 som man satsade på ett eget tävlingsstall med sponsrade cyklister. Kanske hängde det samman med Birger Svenssons bortgång 1944. Eftersom Crescent och Hermes, som var de enda stallen vid denna tid, hade samma ägare så innebar det att den s.k. märkesstriden blossade upp under 50-talet. Till skillnad från idag rönte cykelsporten stort intresse i media och bland åskådare. På 40 och 50-talen var varvlopp i städer mycket populära - i Stockholm Skeppsholmsloppet, Karlbergsloppet m.fl.

1944 anställdes Nils Velin som avdelningschef på Monark med ansvar för konstruktion av racercyklarna och ledningen av Monarks "Blå lag". Han var tidigare aktiv tävlingscyklist med vinst i Mälaren Runt på meritlistan.

Med denna modell (eller en något senare) blev Lasse Nordvall Nordisk Mästare 1955, ivrigt påhejad av Monarkchefen Tage Varborn, Samma år vann Oswald Johansson det klassiska och ärofyllda 6-dagarsloppet (han vann även 1958). Som fjärde man kom Lennart Wretman och Artur Skott blev 5:a. Vid den här tiden pågick det s.k. firmakriget mellan dom blå från Varberg och dom gula från Uppsala.

Ramen är, liksom på de flesta äldre svenska tävlingscyklar, lödd utan muffar, en teknik som kräver noggrann inpassning av ramrören. Rören är, som framgår av dekalen på sadelröret, av "Flygstål" d.v.s. krom-molybden-stål, givetvis oreducerade. Benämningen är relevant eftersom denna rörsort sedan 20-talet alltmer använts för flygplanskonstruktioner på grund av sin lätthet och styrka kombinerat med svetsbarhet. Vevparti och växlar kommer från Simplex och bromsar och fälgar från Altenburger, en firma som på 50-talet tillverkade det mesta i cykelutrustningsväg.

Lasse Nordvall
Lasse Nordwall var Nordisk Mästare 1955 och olympier både 1952 och 1956 (10:e plats).
Monark i aktion!
Monark Specialrarer modell 303
Foto:Göran Hartzell

En mindre vanlig Blå Blixten Nr. 303 med Campagnolo Gran Sport växlar, Campagnolo nav och Universal Extra bromsar. 4-delad frikrans vilket tyder på att den är från cirka 1955.

"Open C" Gran Sport Model 51 Fork crown Gran Sport rdr Early Campagnolo hub

 

Monark Specialracer
Katalogen 1957 ger nummer på de olika modellerna. Vevpartiet på bilden är Stronglight med Simplex klingor. När man läser broschyrerna får man uppfattningen att ramarna var identiska för alla modeller men i praktiken var det nog så att bara de dyrare hade ramrör med 0,8 mm godstjocklek. Modell 305 väger betydligt mer än 10 kg vilket inte bara beror på de tyngre hjulen.
+ Alla "Blå Blixten" var inte blå. Här en ovanlig variant från 50-talet.

< tillbaka