cykelhobby.com

MERCIER

Mercier

 

Denna franska racer från början av 80-talet är visserligen av det enklare slaget, men har många intressanta och tidstypiska utrustningsdetaljer.. Bara framdäcket och sadelstolpsbulten verkar vara bytta, t o m styrbanden är original.   

Mercier badge

Vevpartierna från Stronglight finns i många typer och varianter. Denna har vevarmar märkta Spidel och är av typ 93 med hålborrade klingor. Växlarna är Simplex och bromsar från Weinmann. Fälgarna är  Mavic Monthlery Route. en typ som har sålts ända in på 90-talet.Med sina Vitus 172 ramrör och tubdäckshjul väger den i storlek 52 cm endast 10,3 kg

Mercier som startades av Emile Mercier 1919 i cykelstaden St. Etienne tillhörde de fyra stora franska cykelmärkena vid sidan av Peugeot, Motobécane och Gitane. Märket importerades av Rex i Halmstad innan Mercier trädde i likvidation i mitten av 80-talet

Rätten att till varumärket ägs nu av Accell som säljer cyklar under det namnet i Frankrike. Samtidigt säljs ett sortiment racermodeller i USA, oklart av vem.

Mercier crank Simplex Mercier frame Mercier back

 

 

 

Mercier 80s
 
En något finare 80-talsmodell med Gipiemme vevparti och Modolo bromsar bland annat. Skillnaden i hantverk mellan volymmodellerna och de dyrare tävlingscyklarna är ganska dramatisk, större än för andra franska märken på 70-80-talen.
 
Mercier bicycle
 
I början av 80-talet byggdes en del Mercierramar med Columbus Aelle, men bara som "3 tubi", dvs övriga rör var franska. Gaffeländarna kom t ex från Vitus. Utrustningen på cykeln ovan är nästan helfransk med Simplex växlar, Stronglight 104 vevparti (men med Kajita vevlager), Mafac bromsar med CLB handtag, JPR sadelstolpe, Maillard nav med Mavic Monthlery Route fälgar och pedaler av det udda märket Rewax. Rewax tillverkade även styrlager, men på den här sitter snarlika Stronglight Competition som i sin tur liknar Lightrace. Franska cykelkomponenter förvirrar ofta.  
+ + +
 

<< startsidan | < franska cyklar