cykelhobby.com
 
 

Maraton Sportracer - del 2

 
 
Maraton Sportracer
 
 

Här har projektcykeln fått all utrustning som behövs för att den ska vara körbar. Växlar är pålitliga och lättfunna Shimano 600EX av den äldre typen FD/RD-6200. Styret har lite för stor bock för min smak och enligt vissa stilpoliser skulle bromhandtagen sitta längre ner, men enligt gamla råd (som stämmer med mina) bör inte handtagets spets gå nedanför en linje från styrets underkant. Sadelstolpens mått var mycket riktigt 26,6 mm så en Gipiemme från "reservdelsförrådet" passade. Sadeln är en San Marco Corsaire. Att köra med olika hjuldimension fram och bak är ingen direkt nackdel. Samma slang passar både 27" och 28" däck.

Nu borde skärmar, pakethållare och stöd monteras, vilket vore ganska enkelt eftersom alla fästen för det finns på ramen. Men eftersom cykeln kommer att bli till salu så kommer inte det att ske. Skälet är att det skulle minska värdet. Nu kan den säljas som "racer".

 
 

Shimano Tourney

Ramen har generös bygghöjd bak och Shimano Tourney bromsar passar fint. Men eftersom framgaffel är från en modernare Crescent med 28" hjul är bromsarmarna för långa vilket syns på bilden ovan, så lösningen är en Weinmannbroms. De är dessutom så lika att vissa delar t o m är utbytbara.

Maraton Sportracer
 
 
Växelinställning

Det är enklast att ställa in ändlägen för växlar innan kedjan monterats. På den här växlen är det lätt att se hur justerskruvarna påverkar stoppen (röda pilar). På nyare växlar får man gå på markeringarna.

Den gula pilen visar var justerskruven för hjulaxelns läge skulle sitta. I brist på gängsnitt för att friska upp gängan (Campagnolo 10 mm x 26TPI, övriga 10 mm x 1 mm, men skillnaden är i praktiken oväsentlig) så har jag satt en bult i gaffeländen för att fixera axelns läge. Axel med kupolmutter i stället för snabbkoppling.

Justerskruvar av Campa-typ som nedan monteras med skallen inne i gaffeländen.

Justerskruvar
 
 
Den gamla Atom 5-delad frikrans på bilden är nu bytt till en osliten Suntour. Därmed togs också ekerskyddet från REG bort eftersom det inte hade någon egentlig mission. De enda nya delarna detta budgetprojekt är kedja, styrband och vajrar.
 
 
Back