cykelhobby.com
 
 

Mafac logo

 
 
Mafac Dural Forge

Mafac är som flera andra namn i cykelvärlden en akronym av
Manufacture Auvergnoise de Freins et Assessoires pour Cycle d.v.s. Tillverkaren i Auvergne av bromsar och cykelkomponenter. Företaget bildades efter andra världskriget för att tillverka cantileverbromsar av den typ som bland andra Barra infört på 30-talet. De centrumdragna bromsar som Mafac förknippas med kom 1952 och var märkta "Dural Forge" , smidd duralumin. Centrumdragna bromsar var i och för sig ingen nyhet, men Mafacs smidiga och lättjusterade konstruktion blev en stor framgång.

Bromsen till vänster kommer från en Monark från tidigt 60-tal och även Crescents racermodeller utrustades med dem när modell 320 infördes. De ersatte då tidigare sidodragna Weinmann.

 

 
  De fanns i två djupmått, 50-75 mm och från sent 50-tal även 45-68 mm. Beläggen kan justeras både vertikalt och horisontellt och även vinklas för att passa fälgar som inte är helt parallella.  
 
Mafac Racer
 
 

I slutet av 60-talet ändrades inskriptionen till "Racer" och bronsbussningarna byttes mot plast. Fördelen med plastbussningarna är att de är utbytbara, men idag finns de såklart inte som reservdel. Mafac är som sagt tämligen lätta att ställa in, men att ställa in dom så att dom inte skriker som en spädgris är inte lätt. Detta kan i och för sig ses som en fördel eftersom man lätt uppmärksammas av gående och friströvande hundar.

Racer uppges stå för "Rien Autre Comme Efficacité Robusteuse" men det låter som en efterhandskonstruktion.

Det fanns många varianter på Mafacbromsar. Under sent 50-tal kom Tiger där bromsarmarna satt längre ifrån varandra för att ge bättre hävarmskraft. Top 63 såldes bara under några år och är därmed sällsynt

 
 
CLB Racer
 
  Trots samma namn och det snarlika utseendet är det här ingen Mafac-broms utan modell Racer tillverkad av Angenieux-CLB s.a. i Saint-Etienne. Den är från 70-talet.  
 
Mafac med växkhållare
 
 

Modellerna Competition och 2000 kom 1974. Men Racer fanns kvar i produktion och användes av t ex MCB fram till mitten av 70-talet då den ersattes av Campagnolo Record på den dyraste modellen och Weinmann centrumdragna på de billigare.

Här en variant av 2000från 80-talet märkt Peugeot, där frambromsen också är fundament för en liten "pakethållare". Den är inte avsedd för stora laster utan mer som ett stöd för styrväskan som var populär ända fram till 90-talet och som faktiskt börjar komma igen. Fransmännen hade alltid väskan fram medan engelsmännen monterade den bak, fästad vid sadeln.

 
 
Mafac 2000 w gold finish
 
 
En guldfärgad lyxvariant av 2000 med lösa riktbyglar. Foto: Michele Francesconi
 
 
Mafac 2000
 
 
En variant av modell 2000 med annorlunda bromsok.
 
 
Mafac side pull brake
 
  När marknaden svängde över till sidodragna bromsar i slutet av 70-talet hade Mafac inte mycket att erbjuda. Modellen på bilden ovan är mycket svår att centrera eftersom den inte har någon egentlig justeringsanordning. Mafac hade också fel kostnadsläge för att kunna konkurrera med japanska tillverkare och de hankade sig fram till 1983 när de dog tillsammans med merparten av de övriga franska komponenttillverkarna.  

< Tillbaka