cykelhobby.com
 
 

L-O cykeln

 
 
L-O cykeln
 
 

Lars Olsson i Svanesund försåg tävlande och motionärer med fina racercyklar under många år. Företaget finns kvar i dag, men med annan ägare. Den här instegsracern, även från början lackad i Svanesunds GoiF:s färger, har ram från Technotrat och intressant nog en fullständig komponentgrupp från Cambio Rino.

 
 
+ + +
 
  Cykeln var inte i bästa skick, men komplett när det gällde utrustning, Bland annat fanns en hel del ytrost och vevlager och sadelstolpe satt ordentligt fast. Med kylspray och den hel del rå styrka gick det att lösa och jag hade turligt nog en NOS sadelstolpe i rätt dimension. Jag bytte även yttre klingan på vevpartiet till en oanvänd. Bromshandtagen är nu nyare Modolo America. När det gällde lacken var den omöjlig att rädda, men jag ville inte göra en hel omlackering vilket varit det rationella. Det blev en något bakvänd metod - lackering runt befintliga dekaler efter bästa förmåga. Nu är det ändå en L-O Cykeln om än med vissa brister. På "före-bilden" ovan ses dekalen för Falck-rören som är oreducerade (i manganstål som Reynolds - alltså inte krom-molybden). Emilio Bozzi i cykelsammanhang känd som tillverkare av Legnano. Det är då fråga om företaget, inte personen, för industrimannen Bozzi avled 1936.  
 
+ + + +
 
  Rino Radaelli började tillverka växlar i företaget Cambio Rino 1978. Utgångspunkten var Sun-Tours modeller som han tidigare importerat och därmed hörde de till de tekniskt sett bästa europeiska på den tiden. Om Rino hade licens eller inte är osäkert, SunTour ägde patentet på bakväxel med vinklad parallellogram. Senare kom Cambio Rino att tillverka kompletta komponentsatser, ofta med färgglad anodisering. Vem som sålde Rino i Sverige vet jag inte, men de är inte ovanliga. Rino sålde även kompletta cyklar och här kompliceras bilden av att märket licensierades till Joe Gardin i Kanada som dels sålde italienska ramar, dels tillverkade egna av tveksam kvalitet. Senare upphörde det och Gardin blev ett eget märke. En annan nordamerikansk koppling är att Exel i USA sålde Rino-delar märkta Exel.  
 
Back