cykelhobby.com

Tillbehör och reservdelar

Marknadsfynd

Originaltillbehör till sport- och racercyklar från 80-talet och även senare kan vara svåra att få tag på. Men om man kan acceptera bristande tidstrohet går det faktiskt att hitta nya delar i våra vanligaste cykelaffärer. Här några förslag till inköpskällor:

Kapslade vevlager med fyrkantsaxel börjar försvinna i katalogerna men under lång tid kommer Shimano BB-UN med BSA-gänga och olika axellängder att finnas hos cykelhandlare. Yngre vevlager passar även för gamla vevpartier men undvik att blanda Shimano och Campagnolo. Läs mer här om ISO och J.I.S. Det börjar bli problem att hitta Campagnolo kapslade lager för fyrkantsaxel till italienska ramar. Biltema har ett vevlager med BSA-gänga och 122 mm axel för 79:50, men den är mest avsett för MTB. Nya vevlager med fransk gänga har länge varit svåra att få tag på men finns hos Velo-Orange..

Kedjor till äldre cyklar kan man mycket väl köpa hos Biltema. Där finns också vajrar till bromsar och växlar. Kom bara ihåg att sträcka dem ordentligt och justera om därefter. Men till nyare cyklar bör man använda Shimano eller Campagnolo original vajer-satser som finns hos cykelhandlare. Indexerade växlar kräver vajer som inte sträcker sig. Vajerhöljen i metervara finns att få men oftast bara svart.

Biltema har från 2009 gängad 7-delad frihjulskrans och kassett för både 7 och 8-delat. De ger MTB-utväxling, men är fullt användbara även på sportcyklar. Cykelhandlarna har numera inte Shimano frihjulskransar. Men både 5 och 6-delat finns att få hos näthandlare, då oftast av märket "Sun-Race". Om man vill ha högre kvalitet än så finns de här

Styrlager till gängad 1" framgaffel Tange-Seiki "Levin" finns hos Cyclecomponents. Både 27,0 och 26,4 mm.

Pedalclips av klassisk modell har plötsligt blivit svårt att finna hos svenska cykelhadlare. Tidigare kunde man hitta Zéfal clips och remmar med märke Christope.

Sadlar i 80-talsmodell tillverkas fortfarande av Selle San Marco och används av många proffs, men är svåra att få tag på i handeln. Brooks B17 finns ju alltid à 720:- och det är faktiskt billigare än de flesta modesadlarna. Men de passar ju inte så väl på en klassisk italiensk 80-talsracer.

Sadelstolpar av slät aluminium-modell finns för en billig peng hos de flesta cykelhandlare och är lösningen när originalstolpen är för kort eller svårt repad.

Bromshandtag av äldre modell finns att köpa, t ex Shimano Tiagra BLR 400 eller Tektro R200A. Däremot är det svårt att få tag på gummiskydd till äldre handtag. NOS sådana till Campagnolo är dyrare än kompletta nya handtag. En ersättning för handtagsgummin till Shimano 600EX är Dia Compe som finns att köpa av bland andra Sella-Berolinum

Begagnade delar är lösningen på de flesta reservdelsproblem. Det är inte ovanligt att en komplett äldre cykel innehåller delar till ett högre värde än vad den kostar. Hjul lönar sig nästan aldrig att köpa nya om man inte kan bygga dem själv och kan få tag på nav och fälgar till vettigt pris. Dessutom är de som handlarna säljer avsedda för moderna cyklar med 130 mm axelavstånd bak för 9-10-delade kassetter.

Mina flaskor

< tillbaka