cykelhobby.com
 
 

Veteranracer för absoluta nybörjare

 
 

Som ny ägare och brukare av en veteranracer bör man känna till en del konventioner som måhända förefaller mossiga, men har en rationell bakgrund. Man behöver kanske inte vara helt renlärig, men några saker bör man tänka på för att inte göra bort sig i cykelkretsar.

Ramens storlek ska vara avpassad till cyklisten - vilket låter självklart, men alltför ofta syndas mot. Man kan inte läsa storlekstabeller för dagens cyklar och översätta dom till 50 år gamla modeller. Mountainbikes ska vara så små som möjligt för att fungera i skogen, men på landsväg ser det enbart löjligt ut med för liten ram och sadeln uppe i det blå.

Lär dig att använda clips och remmar på veterancykeln. På transporthojen är det fullt OK att flaxa omkring med gympadojjor på Biltemapedaler, men veteranen fordrar viss stil. Till passande cykelskor används korta vita strumpor. (OK - det kan jag ta tillbaka). Cykelbyxor av lycra med konstskinn i grenen är inte larv, de är nödvändiga för att undvika skavsår i baken på längre turer. Bockstyre är det enda rätta för alla cykeltyper - släpp stödhjulen, skippa rakstyre.

Bromsvajer till bakbroms kopplas till höger bromshandtag - endast i länder med vänstertrafik gjorde man tvärtom av någon irrationell anledning. Armarna till snabbkoppling för hjulen sitter alltid på vänster sida, för att unvika trängsel bland mekaniken bak och för att det ska vara lika fram. Förvånansvärt många cykelägare har inte förstått principen med stickaxel och expander. De drar åt muttern så att det är nästan omöjligt att demontera hjulet.

Sadeln ska sitta vågrätt, eller med endast någon grads lutning. Att cykla i konstant nedförsbacke eller att ha den käckt på svaj är varken bekvämt eller snyggt och ofta ett tecken på att ramstorleken är fel. Brookssadlar är endast för fakirer och passar sällan på cyklar yngre än 1970. Ryggsäck på cykel är en styggelse, om du behöver ha med prylar på veteranen använd en sadelväska. Fundera aldrig på att använda gammelcykel för att hoja till jobbet. Moderna hybridcyklar fixar det mycket bättre.

Skaffa en riktig fotpump med manometer och håll trycket uppe! Gamla racer har nästan alltid tubdäck. Medför alltid ett förklistrat och försträckt reservdäck så kör du lika säkert som med kanttrådsdäck.

Riktiga racercyklar, till skillnad från sportcyklar, var växlade för atleter med benmuskler som Starke Arvid. Var beredd på att växla om cykeln genom att byta kransen bak. Gamla racer har oftast gängad 5- eller 6-delad krans, dvs 5 eller 6 "kugghjul" sitter tillsammas och skruvas på baknavet. Kassetten som har lösa drev, monteras med splines på navet och introducerades av Shimano på 80-talet. Undvik de gamla modellerna av kassetter, det finns inga reservdelar. Franska Helicomatic bör undvikas av samma skäl.

Satsa på en cykel från Italien, Japan eller Storbrittanien. Inga konstiga mått eller standarder och lätt att finna delar. Undvik alltså franska cyklar och även Crescent/Monark som hade fransk gänga i vevlagerhuset. Lägg inte en massa pengar på delar till en enkel bruksram. Lägg till några hundra på en kvalitetsram från början, men gräv inte ner dig i vilka ramrör som används, det finns många fina hojar med enkla rör. Lär dig avgöra hantverket så kan du göra en fin cykelaffär.

 
     
 
Back