cykelhobby.com
 
 

Holdsworth Professional

 
 
Holdswoth DBS
 
 
Holdsworth

Att följa Holdsworth sedan William Frank "Sandy" Holdsworth startade 1927 är inte lätt, med flera inköp av andra rambyggare och tidvis osäkra ägareförhållanden. När den klassiska modellen Professional introducerades 1967 byggdes de av "the shop", till skillnad av "the factory". Det var rena tävlingsmodeller inspirerade av italienska cyklar. De hade Reynolds 531 ramrör, Prugnat S muffar, Prugnat sluttande gaffelkrona och Campagnolo 1010A gaffeländar. Typiskt för modellen var sadelstagen som gick runt övre ramröret, från början ganska kraftiga. Från tidigt 70-talet byggdes även team-modellen av fabriken (Holdsworthy Company). De hade alla teamfärgen orange med blå paneler.

De Professional som DBS i Norge köpte in från 1974 har fyrsiffriga ramnummer, just det här exemplaret 4134, Den var från början lackerad i guldfärg vilket var vanligast i varje fall på de som exporterades till Sverige. Eftersom den var omlackerad blå och rätt sliten tog jag beslutet att transformera den till en "ursprunglig" Holdsworth då jag trodde att det gjorde det lättare att skaffa dekaler. Men senare har jag erfarit att Jan Petter Brennsund har en hel del DBS-dekaler. Han har tagit över Den Rustne Eike efter Einar Bowitz som avled häromåret.

Utmärkande för de norska Holdsworth är att de inte är kromade någonstans. Jag äger också en senare modell, troligen från 1976. Detaljbilder finns här.

Idag ägs varumärket av Planet X.

 

 
 
Holdsworh
 
  Orange har varit en populär färg för tävlingscyklar. Förutom Crescent som var tidigt ute i slutet av 20-talet kommer man att tänka på Merckx "Molteni-orange" och Holdsworth teamfärg. Även Motobècane Team Champion som användes av Bic-teamet var orangea. När det gäller Crescent har jag fått den uppfattningen att 20-tals-kulören var mer gulaktig än senare rödorangea som påminner om 60-70-talets "Lack 82". Den kan i sin tur ha skiftat mellan åren och buden är olika vilken färgkod som är den mest likvärdiga. Televerksorange 74 med RAL-kod 2009 har uppgivits men även RAL 2008 eller 2004. Den sistnämnda är faktiskt samma som anges för Molteni-orange och även Holdsworth Professional. Alternativ för Holdsworth är 2011 som är mindre rödaktig. Jag gjorde det enkelt för mig och lackade med Hagmans Orange RAL 2004.  
     
 
Back