cykelhobby.com

Hermes

Hermes 1938

Hermes Specialracer

Aktiebolaget Nymans Verkstäder i Uppsala med anor från 1870-talet tillverkade bland andra cykelmärket Hermes ett av de mest kända i svensk cykelhistoria. Nymans Verkstäder med varumärkena Hermes, Crescent. Nordstjernan och Vega blev i praktiken uppköpt av Monark i Varberg 1960 varefter företaget blev Monark-Crescent AB. Året efter blev det dags att ta över cykeltillverkningen från Husqvarna Vapenfabrik och fusioneringen i Sverige var nära fullbordad - den som senare fortsatt i Europa under namnet Cycleurope.

Hermes var ett vanligt märke bland tävlingscyklister från seklets början och in på 50-talet då Crescent tog över som Nymans racermärke. Bland kända Hermes-cyklister märks Henrik Morén och Harry Stenqvist som tog guld vid OS i Antwerpen 1920.

+

Denna katalogbild visar hur modellen såg ut från fabrik med hermeshuvud på framskärmen, pump och ringklocka. Kedjeskyddet var av en på 20-30-talen vanlig racermodell. Vevpartiet är av Nymans modell som även fanns på Crescent ända in på 50-talet. Eftersom man körde med fattning på "böjen" så lindades styret inte över bromshandtagen.
Hermes racing bike

< tillbaka