cykelhobby.com
 
 

Gitane c:a 1975

 
 
Gitane
 
 

Liksom Peugeot ändrade Gitane ofta utrustning och modellnamn på sina cyklar och de kunde dessutom se olika ut beroende på i vilket land de såldes. Därför är jag inte säker på om den här modellern ska kallas Interclub eller Tour de L' Avenir. Egentligen är det mindre intressant eftersom den är ett hopplock av diverse delar på en ram jag fick av Micke Francesconi. På den satt ett Sugino Maxy vevparti, ett märkligt val av Gitane på en för övrigt helfransk cykel. Nu fick den istället vevparti märkt Peugeot (Nervar?), Simplex växlar med Huret reglage, CLB bromsar, Atom 600 pedaler och Sedis kedja, De icke-franska delarna är en generisk sadelstolpe från Biltema och en Selle Royal Sprint sadel. Modellen byggdes för 27 tums kanttrådshju (en nödvändighet för att kunna exportera till USA)l, men på bilderna har den 28 tummare, d v s 700C eller 622. En liknande modell såldes för övrigt av ECI märkt Champion.

En lite längre styrstam skulle nog vara bra, för cykeln har ett ganska kort övre ramrör på 58 cm med en ramhöjd på 59. Den är gjord av heldragna oreducerade rör, troligen Durifort och muffarna är från Bocama. Speciellt utmärkande är de bakre gaffeländarna som är specialgjorda av Huret för Gitane i ett slags bikakemönster. Färgen var ursprungligen helgrön, men Gitane är inte kända för hållbar finish så den var ganska skrapad och blev röd istället.

Senare fick cykeln ny ägare på Öland som gjort en synnerligen högklassig renovering med den som utgångspunkt.

 

Gitane front
 
 
Gitane rear drop-outs and Simplex derailleur
 
 

Marcel Bruneliere startade en mekanisk verkstad 1920 i Machecoul för att reparera lantbruksmaskiner. Efterhand började han tillverka delar till dem och även cykeldelar. Det finns olika uppgifter om när man började montera och sälja cyklar men troligen kom man igång i liten skala med märket Marbru 1925 . 1930 skapades varumärket Gitane, dvs "Zigenare" på franska. Hans fru tyckte att han flackade omkring så mycket i sin affärsverksamhet att hon började kalla honom det och Marcel tyckete det passade bra för hans cyklar.

1952 inregistrerades firmanamnet Cycles Gitane och motorcyklar tillkom i sortimentet. Cycles Gitane började då också sponsra racerteam både i cykeltävlingar och motorcykelracing.. De stora framgångarna började 1957 då Jacques Anquetil vann franska mästerskapet. 1960 ändrades firmanamnet till Micmo S.A. och man tillverkade runt 500 cyklar per dag och det ökades till 800 år 1977. 1972 var Micmo den franska cykeltillverkare som exporterade flest cyklar, 185.000 per år. Ett skäl till detta var cykel-boomen i USA där man upptäckt europeiska sportcyklar. 1974 köpte Renault 30 % av aktierna i företaget och utökade till helägarskap 1976. Det innebar också en ny guldålder för tävlingsverksamheten med stjärnor som Bernard Hinault, Laurent Fignon och Greg LeMond.

När recession slog till i Frankrike i mitten av 80-talet dumpade Renault Micmo och då hade också konkurrensen från japanska cykelmärken försämrat lönsamheten. 1992 uppgick både Gitane och Peugeot i Cycleurope med neddragningar och sammanslagningar som följd. Cycleurope i sin tur såldes till Grimaldi och Gitane är idag övervägande en fransk angelägenhet även om en och annan senare Gitane har letat sig hit.

 
 
Gitane Gran Sport
 
  En tidigare modell, troligen en av de första som togs in i Sverige, var Gran Sport, importerad av AB Welander & Josephson som hade agenturen under flera år. Bromsar var Mafac Racer, vevparti Durax och växlar Simplex. Hjulen hade Normandy Sport högflänsnav ekrade med Rigida fälgar för Michelin 27x1 1/4 däck.  
 
Back