cykelhobby.com

 
 

Geliano

 
 
Geliano for sale
 
 

Cycles Duret i Argent-sur-Sauldre som ligger ett stycke från Orleans grundades grundades i slutet av 40-talet av Jean-Marie Duret, först som återförsäljare av Helyett. Duret har sålt cyklar under flera namn, men för export är Geliano det mest kända. Ramarna kontraktbyggdes av flera underleverantörer bland annat Francis Quillon som kom från Meral. Han startade senare CYFAC ett populärt märke bland franska tävlingsåkare. Andra byggare som nämnts är Bruno Tardivo, CBT, Italien. Dagens Geliano har förstås kolfiber- eller aluramar förutom några touringcyklar som fortfarande byggs med stålram. Ledningen har nu övertagits av sonen Franck.

Under några år i början av 90-talet såldes Geliano av ECI i Björkhagen. I 1991 års katalog fanns de mer "ordinära" Mod. 140, och Polyvalant och de mer spektakulära Mult Shape, 115 S, 115 C och tempomodellerna K7 och X2. 115 S och C hade det svängda sadelröret för att korta hjulbasen. Se bilderna längst ner.

 
 
Klicka! Klicka! Klicka! Klicka!
 
 

Enligt tidigare ägare till ramen på bilderna är det en 115 A.. I den svenska cykeltidningen Magazine Velo nr 1/96 fanns en liknande avbildad som exempel på en modern stålram - fast textskrivaren trodde den kom från Italien. Denna modell med Columbus SLX-rör är lödd med muffar vid sadelinfästning och styrrör, men för övrigt utan. Den märklig ilödningen vid styrröret och de lågt placerade bakre sittstagen är förutom det böjda sadelröret iögonenfallande. Målningen får väl också betraktas som häftig för sin tid. Med den här utformningen av ramen skulle man kunna tro att cykelns uppförande är nervöst och gången stötig, men faktum är att det (enligt min begränsade erfarenhet) är en mycket vilsam cykel samtidigt som den är kvick i styrresponsen när det behövs.

Jag har byggt upp den med tidstrogna komponenter - första generationens Athena och Chorus (bromsar) men med modernt styre och sadel.

 
 
+ + + +