cykelhobby.com
 
 

Fram Specialracer N:o 23 1927

 
 
Fram 1927
 
 

Det är ganska ovanligt att en racercykel bevarats i originalskick i över 90 år. Ovanligt är också att den funnits i samma släkt så att den kan följas från förste ägaren. På bilden av den nyblivne ägaren nedan ser man att bromsen monterats på bakhjulet vilket var det vanliga vid denna tid. Senare har den flyttats till framhjulet. Kedjeskyddet är bevarat. Intressant är att ramen inte har guldränder som man annars ser på både yngre och äldre modell 23.

Observera att sadeln inte är Brooks utan den ovanligare Brown. Brown Brothers i London började göra sadlar på 1890-talet men sålde även cyklar, cykeldelar och tillbehör som en stor grossist. För att kommar runt tullar startade man ett dotterbolag i Paris. Senare kallades företaget Nelson Freres och så är även denna sadel märkt.

Contintental
Foto: Nils Sundquist

Fairbanks-Boston träfälgar av laminerad alm. De var tillverkade av det franska bolaget "Cie Franco-Americaine des jantes bois - Paris". Däcken kom från Clément, ett från början franskt men senare italienskt bolag. Man kunde få dem som heltäckta träningsringar eller halvtäckta tävlingsringar i dimension 28" x 1 1/2. men på reservdäcket på bilden ovan är dimensionen enligt det tyska systemet 27" x 1 1/2 som avser samma mått, motsvarande det franska 700C. Det systemet dröjde kvar till efter kriget och har förorsakat en hel del förvirring.

 
 

Fram racercykel 1927

Foto ovan och garantivevis nedan via Nils Sundquist

 
 
Fram racercykel Fram garanti
 
 
Fram utdragbar bakaxel Brown saddle
 
 
Fram bakaxel
 
 
Tillbaka