cykelhobby.com
 
 

Eddy Merckx 1976-77

 
  Eddy Merckx build by Kessels Belgium  
 
Foto: Peter Söderlund
 
 

Eddy Merckx använde cyklar från många byggare under sin karriär. Som belgare var det naturligt att han vände sig till inhemska rambyggare. Redan i slutet av 60-talet hade han kontakt med familjen Kessels och i varje fall från 1971 var de officiellt byggare av ramar för hans stall tillsammans med Colnago. (Eddy använde tidigare bland annat Masi och Pella.) Faktum är att Kessels byggde de flesta av hans cyklar under Molteni-perioden, Cykeln på bilderna är lackerad med samma färgschema som Fiat-stallet använde 1976 (eller 77?), det sista året Ets. Kessels byggde åt Merckx, Det skulle till och med kunna vara en team.cykel - måtten verkar passa Eddy!

Kessels, far och två söner, i Oostende byggde ramar av mycket hög klass som syns på bilderna. De såldes under märket Main d'Or. Kessels hjälpte för övrigt till att licensera rätten till Mercks namn till Falcon i England som betalade £ 1 för varje dekalsats som de använde till sina Merckx-cyklar. Kessels har idag ingen verksamhet och varumärket Main d*Or (Den gyllene handen) ägs av andra.

En kuriositet: Main d'Or importerades till USA av Western States Imports som även sålde cyklar under märket Centurion-Diamondback. En modell av Centuron Pro lär var byggd av Kessels.

Eddy Merckx 1976

 

 
 
Eddy Merckx 76-77
 
 
Eddy Merckx Fiat Kessels