cykelhobby.com
 
 

DBS La Migliore - Holdsworth

 
 
DBS La Migliore Holdsworth
 
 

Bilden ovan och specen nedan har jag fått från Fredrik Hultman. "Sadel och sadelstolpe är utbytta. Fälgarna av märket Nisi. I övrigt enligt specen bedömer jag. Ramnr är 4172". Titanramen som nämns är troligen från Speedwell.

Specifikation DBS La Migliore

I Magasinet Cykla nr 1 1999 refereras till Tor Helge Skretting på DBS i Norge. Han skriver: "Jeg begynte selv å sykle i 1967, og husker den store diskusjonen blandt de aktive om hvilke rammer som var de beste. Etter denne perioden med store diskusjoner, ble rammene innkjøpt ferdige fra Holdsworth i England, og senere fra Daccordi i Italia."

After DBS had made around 200 frames with Reynold tubesets and Nervex or Bocama lugs in their Sandnes factory they decided to buy frames from abroad. They came from Mercier and other builders like this Holdsworth from late 1970s. DBS stands for The Best Bike in Norwegian and La Migliore is The Best in Italian. La Migliore had Campagnolo kit and Professionale usually Shimano.

DBS La Migliore


Den blå La Migliore ovan i det skick jag förvärvade den, omlackerad och med Itera sadel bland annat. Troligen något senare än den guldgula överst, Som jämförelse ses nedan några detaljbilder på en annan omlackad DBS även den med gaffelkrona av typ gjuten Cinelli men "semi wrap-ower" sittstagsändar. Mycket liknar en Holdsworth Professional, men den hade enligt kataloger en Vagner ETDL gaffelkrona - Cinelli användes på Profesional SL. Ramnumren 4131 på den blå och U 13184 på den gröna stämmer så vitt jag förstår inte med de som Holdsworthy använde.

Semi-Wrapower seatstays Retainer för gear shifter
Prugnat long-point lugs with no cut-outs and semi-wrapower seatstays
Brazed-on retaining pip for gear levers
b/b shell
Gargette Super bottom bracket shell
 
 
DBSk Professionale
 
  En katalogbild från slutet av 70-talet på en Professionale med ram som med största sannolikhet byggts av Batifoulier & Collas, förkortat BaCo i Frankrike. Det är svårt att se på bilden, men utmärkande för BaCo:s ramar är utformningen av gaffeländarnas avslutning.. Utrustningen var en blandning av Dura-Ace EX och 600 EX. Jag har inte sett någon utrustad med Campagnolo, men det kan ha förekommit. Den är i varje fall mycket sällsynt.