cykelhobby.com
 
 

DBS La Migliore och Professionale c:a 1979-80

 
 
DBS Professionale
 
 
Foto: Per Braaten
 
 

En mycket ovanlig Professionale med ram som med största sannolikhet byggts av Batifoulier & Collas, förkortat BaCo i Romainville, Frankrike. Utmärkande för BaCo:s ramar är utformningen av gaffeländarnas avslutning.. Utrustningen var en blandning av Dura-Ace EX och 600 EX. Jag har inte sett någon utrustad med Campagnolo, men det kan ha förekommit. Cykeln på bilderna ägs av Per Braaten i Norge, men har sålts i Sverige, därav guldfärgen.

BaCo byggde både enstaka ramar och små serier, de senare för bland andra Le Jeune och Wolhauser. Bernard Thevenet satt på BaCo-ramar i början av sin karriär och andra var Roy Schuiten och Joaquim Agostinho och hela Puch-Wolber-teamet. Det var ingen stor verksamhet, man producerade ungefär 200 ramar per månad. För serieramar gick det åt 8 timmars arbetstid och då ingick inte lackering som lades ut på andra. Man var godkänd att bygga med Reynolds 753 vilket borgar för hög kvalitet på rambygget.

 
 
DBS built by BaCo BaCo frame Campagnolo fork ends
 
 

DBSk Professionale

Katalogbilden är inte daterad men troligen från 1980.

 
 
DBS BaCo
 
 
Foto: Ola Larsson
 
  Här bilder på en Professionale som blivit kvar i Sverige. Den ägs av Ola Larsson som skriver: "Enligt killen jag köpte den av var det hans morfars gamla cykel som stått oanvänd länge i garaget. Morfadern hade varit cykelhandlare och behållit cykeln för egen räkning. Tror att det kanske var i Sundsvall, norröver iaf, därav cykelns namn, Norrlands Guld. Den hade dekaler då jag köpte den, men en kombination av att de var ganska slitna och mitt eget oförstånd gjorde att jag rev av dem."  
 
+ +
 
 
Back