cykelhobby.com
 
 

DBS Professionale c:a 1980

 
  DBS Professionale  
  Efter att ha ägt några av DBS racermodeller inser man hur komplicerat det är att försöka reda ut de olika varianter som sålts. Innan Daccordi kom in i bilden på 80-talet, tog man ramar från flera tillverkare, bland andra franska BaCo, engelska Holdsworth och i det här fallet Japan. Möjligen kan ramen komma från Tsunoda som även såldes som Lotus i USA. Eftersom den saknar ramdekal kan man bara gissa om den är tillverkad med Ishiwata eller Tange-rör. Relativt tunna i alla fall eftersom sadelstolpen är 27,2 mm. Vikten på komplett cykel är 10,1 kg. Troligen var den från början en ram monterad av en tidigare ägare med lite överblivna delar. Nu har den i varje fall Dura-Ace vevparti, men att samla ihop tidstrogna D-A-komponenter rätt över är betydligt svårare än jämngamla Campagnolo. Nu är det japanska delar på den utom sadelstolpe, sadel och frambroms. Hjulen har Shimano 600 högfläns nav och Ambrosio Montreal fälgar, för övrigt ett hjulpar byggda av MCB och inhandlade som NOS på marknaden i Surahammar.  
 
+ Här borde ramdekalen sitta. Lödarbetet är inte i klass med de bättre japanska eller italienska rambyggarna utan håller ungefär fransk klass. Sadelstolpen är 3ttt och sadel Cinelli Unicanitor av den stoppade modellen.
+ Jag har tillfälligt slut på Shimano 600EX framväxel som borde suttit här. I stället en Suntour AG Tech som egentligen är en touringpryl. Pedalerna är NOS SR SP-150. Även clips och clipsremmar är Sakae SR
+ Gamla japanska växelreglage var ganska klumpiga saker och även här skulle ett par 600EX av första generationen platsa. Det som sitter där nu tror jag hette Shimano LB-100 "Almi" avsett för Titlist, Tourney, Eagle och Lark
+ Unikt för ramen är de vertikal gaffeländarna från Suntour. Där passar såklart även en växel från det företaget, en arx med lite speciell montering av växelvajern.
 
 
Back