cykelhobby.com
 
 

Cykellitteratur

 
 

Cykelböcker

Jämfört med andra intresseområden finns det ganska få intressanta böcker om cyklar och cykling. Problemet är kanske att de som författar har svårt att definiera läsarkategorin. Ofta förutsätts att läsaren är helt okunnig i ämnet och ibland undrar man om inte även författaren är det. Här är i alla fall några i min samling som jag kan rekommendera, även om ett par är med tvekan.

The Dancing Chain av Frank J. Berto handlar inte bara om växlar utan ger en översikt över den moderna cykelns utveckling. Om du bara skaffar en cykelbok så är det den här.

The Golden Age of Handbuilt Bicykles av Jan Heine är kanske väl specialiserad för många, men om man gillar franska cyklar från mellankrigstiden (och en bit framåt) byggda av "contructeurs" för "cyclo-touristes" så är den att rekommendera, inte minst för de fina bilderna. Däremot var The Competition Bicycle av samma författare en besvikelse. Märkligt urval och ganska ytlig behandling av de cyklar som tas upp.

The Custom Bicycle av Michael J.Holin och Denise M. de la Rosa är ganska svår att få tag på eftersom den kom ut i slutet av 70-talet. Men beskrivningen av tekniken att bygga stålramar och de olika byggare som författarna besökte är klart läsvärd.

The official Treasures "Le tor de France" är ingen bok man läser i sängen. Ganska ohanterligt format med delvis lösa bilder, men ett fint bildmaterial och TdFs historia slutar aldrig fängsla.

Cycling's Golden Age av Owen Mulholland med kapitel om alla de berömda tävlingscyklisterna. Fint bildmaterial.

Italian Racing Bicykles av Guido P. Rubino har lite för mycket av moderna cyklar och är ganska grund i beskrivningen av de olika märkena. Dessutom saknas flera viktiga.

När vi kommer till svenska cykelböcker finns det egentligen bara två i modern tid, båda sammanställda av Gert Ekström. Svenskarna och deras Velocipeder kom 1984 och Älskade cykel 2001. Trots att ämnet är detsamma så kompletterar de varandra fint. Älskade cykel gavs ut i en senare, häftad, upplaga.

 
     
 
Back