Cykelhobbyn

Att skruva på mekaniska grejor är ett mänskligt behov som skänker tillfredställelse och avkoppling. Cyklar är ett idealiskt objekt för sådan skapande verksamhet. Man kan alltefter kassa och önskemål anpassa och förädla cykeln till ens eget personliga användningsområde och smak. 

Jag har valt att hålla mej till renovering av cyklar som de flesta skulle beteckna som skrot. Alltför många fina cyklar vanvårdas och slängs i förtid. Att reparera cyklar som misskötts är emellertid ingen lönsam affär om man ser till värdet på det färdiga resultatet. Vinsten ligger i stället i det nöje man har att tänka ut hur renoveringen skall gå till och finna lämpliga komponenter för att få ihop något användbart och estetiskt tilltalande.

Förvärvet av kända eller mindre vanliga cyklar leder också till att man vill veta mer om tillverkaren och den speciella modellen. Kunskaperna och intresset växer efterhand.

Huvudvikten på sidan ligger på cyklar av sportig modell, vanligen kallade racercyklar, från 60-80-tal. De har den fördelen att komponenterna är relativt standardiserade och lätta att jobba med. Men jag har också lagt in en del om äldre svenska cyklar under Mekartips. Det finns ju en mängd sådana i dagligt bruk och de behöver också sin omvårdnad.

Än så länge går det att få fatt på cykelobjekt till en vettig slant. Den hysteri som drabbat exempelvis mopeder har ännu inte dykt upp i cykelhobbyn här i Sverige. De flesta samlare håller sig dessutom till cyklar från förkrigsperioden. Som svar på många frågor om priser på samlarcyklar har jag skrivit ner min subjektiva uppfattning, följ länken.

Som ny ägare av ett veteranfordon känns mycket plötsligt främmande och kanske lite skrämmande - växlelreglage nere på ramen, bockstyre, tubdäck och pedaler med clips och remmar. Jag har skrivit en liten introduktion för nyblivna racercykelägare som finns här.

Om Cykelhobby på Velonavia

startsidan