cykelhobby.com
 
 

Crescent 205

 
 
Crescent modell 205
 
 

Här kommer bilder på en Crescent mod. 205 från 1959 som jag av en ren slump lyckades rädda från tippen!

Ramen är tillverkad i flygstål och är byggd utan muffar. Simplex gaffeländar och lödda fästen för bromswire och växelreglage. Även lödda fästen för växelwire bak. Smidda vevar med Simplex klingor. Brampton pedaler med Christophe clips och remmar. Bromsar Altenburger med Mafac bromshandtag med NOS Mafac handtagsgummi. Fabrikat på styre o tapp ser du på en av de bifogade bilderna. Sadel klassiska Brooks B-17 (väl utspänd). Sadelstolpe i stål. Framnav Simplex och baknav Campagnolo för 5-delad kassett. Fälgar Fiamme (röd dekal) fram och bak. Framväxel Simplex Competition.

Bakväxel finfina Simplex Juy Record 60 med kullagrade trissor I nylon. Om jag förstått det rätt så kom denna växel sent 1959 för att ersätta tidigare Juy 543. Campagnolo pumphållare och flaskställ på styret i stål. Vajrar och höljen original. Del som är utbytt under åren är kedja, kassett, däck och snabbkopplingen på baknavet som är lite nyare Maillard. (Och så satte jag ju på nya gummin på handtagen nu.)

Valde att inte överrenovera den utan bara plocka ner, rengöra, putsa och smörja upp. Skavankerna lät jag vara. Det är lite charm i det. Det ska synas att den är 57 år gammal. Cykeln köptes av förre ägaren i Jönköping hösten 1963 i en liten cykelaffär som hade koppling till cykelklubben Revansch. Han började sedan tävla och körde SM 1964 i Skoghall för den klubben.

Det som förbryllar mig är dekalerna på överröret. Fanns tydligen en del varianter på det. Har sett en dansktillverkad 59:a på nätet som har samma dekaler som min. Och enligt tidigare ägaren (som ju haft den sen 63) är inget ändrat på min cykel. Det är original.

Conny Karlsson, Ängelholm

 
 
+ + + +
 
 
Back