cykelhobby.com
 
 

Conti designer '84

 
 
Conti Designer '84
 
 

Efter att ha sett och beundrat Conti-cyklar på 80-talet ville jag gärna ha en och tillfället kom för nu ganska exakt fem år sedan. Tyvärr visade sig den utannonserade Contin ha sett bättre dagar, nästan alla komponenter var utbytta mot sämre och lackering och dekaler var skavda så att det stod "ONT" på högersidan. Och ont gjorde det också att se att gaffeln var en Tange från någon enklare Crescent. Men eftersom jag åkt långt för att hämta den så prutade jag några hundra och åkte hem övertygad om att jag gjort mitt livs sämsta cykelaffär. Så småningom fick jag i alla fall fatt på en Conti gaffel, men för en mindre ram. Patrik Tegnér i Göteborg utförde så förra året en förlängning av gaffelröret. På Patriks Flickr-sida kan ni se hur det går till. Eftersom både jag och Patrik tog till lite extra marginal vid mätningen så blev röret egentligen någon centimeter för långt, men med spacers så gjorde det bara att styret kom upp i en ryggvänlig position.

Eftersom jag ville behålla den speciella lackering cykeln hade från början så var det aldrig fråga om att lacka om ramen. En hel del bättring har gått åt, mest av försvunna dekaler. Jag har matchat med lika patinerad utrustning. Att bygga upp den här gamlingen var en nostalgitripp i sig. Campagnolo Super Record vevpati och växlar (men med de Victory växelreglage som satt på när den köptes). Bromsarna är Modolo Equipe och hjulen har Mavic GP4-fälgar bak och Ambrosio fram. Concor sadel i slitet originalskick. Look pedaler fick sitt genombrott 1987 så de PP66 jag monterat kan ha tillhört originalutrustningen. Flaskstället från American Classic såldes av CykelCity vid samma tid. Tyvärr är styret i smalaste laget, en vanlig åkomma på äldre racercyklar.

Trots att det här är en hög ram (inte ovanligt på 80-talet) med 63 cm sadelrör så är den samtidigt kort med ett övre ramrör på 58,5 cm och en hjulbas på bara 98 cm. Den känns alltså mer som en cykel med 60 cm ram ungefär. Den korta hjulbasen ger bra skjut i uppförsbackarna och styrningen är mycket direkt - en cykel som byggd för criterium.

 
 
+
+
+
+
+
+
+
+
 
 
Back