cykelhobby.com
 
 

Wilier?

 
 
Wilier Triestina
 
 

Det händer ibland att man stöter på cyklar som saknar dekaler och andra kännetecken och då har de oftast målats om. Den här cykeln har originalfärgen, men alla dekaler är avlägsnade, även ramdekalen. Sadelstaget och gaffeln har gravering från Columbus så rörfabrikatet är inget att tveka om. Eftersom sadelstolpsmåttet är 26,8 mm borde rören vara Columbus Aelle. Flera tillverkare använde Columbusmärkta rör, t ex BMZ som levererade ramar till en cykelhandlare i Facebookstaden Palo Alto. De är dock märkta under vevlagerhylsan och det är inte den här. Efter mycket sökande på nätet har jag kommit fram till att det kan vara en instegsmodell såld av Wilier med inte tillverkad av dom. Det var vanligt att de kända ramtillverkarna lade ut volymmodellerna på underleverantör - en "terzista". Några är kända, som BMZ (Biemmezeta), Billato och Romani, andra har vi aldrig hört talas om.

En liknande cykel, men vit, fotograferade jag på 80-talet. Jag har hört om andra duvmärkta ramar som sålts under annat namn, så känner du till någon så hör av dig.

Som vanligt när det gäller ramar i den lägre prisklassen har den här cykeln utrustats med komponenter från lite udda tillverkare. Vevparti är Galli Strada, bromsar Modolo Speedy, pedaler Ofmega CX och nav från OMAS. Växlarna är dock Campagnolo, en 990 bak.

 
 
Wilier Wilier  
wilier
Wilier
 
 
Back