cykelhobby.com
 
 

Colnago

 
  Colnago  
 
Foto: Peter Söderlund
 
 

Colnago, Ernesto började som många andra cykelbyggare sin bana som tävlingscyklist, ganska framgångsrikt också och fick samtidigt jobb strax efter kriget hos Gloria som byggare. 1951 kraschade han och skadade sig svårt och fick lägga tävlandet på hyllan. 1954 startade han som cykelbyggarei Cambiago där hanfortfarande finns. Precis som de Rosa och Masi var han i första hand mekaniker åt olika stall (på den tiden byggde mekanikerna ramarna, det var där de slipade sitt kunnande) och riktigt allmänt känd blev han egentligen då Michele Dancelli vann San Remo 1969 på en av hans cyklar. Det var först då han började använda klövern som sitt varumärke, ett bra märke som syntes tydligt och var lätt att känna igen. Observera att Ernesto, Ugo, Faliero OCH Cino Cinelli startade ungefär samtidigt, i början av 50-talet och blev kända och uppskattade i samma veva som Tullio Campagnolot. 1971 började han som mekaniker och (delvis, tillsammans med Kessels) rambyggare åt Molteni-stallet med stjärnan Eddy Merckx.. Den rollen togs 1974 över av De Rosa. Senare utmärkte sig många Colnago för sin spektakulära utfomning, med kromade och snirklade muffar som på Arabesque eller dubbla ramrör som Duall för att bara ta ett par exempel.. Colnago var också först med raka gaffelrör.

(Tack till Michele Francesconi som kompletterat mitt bristfälliga kunnande om Colnagos tidiga historia)

 
 
+ + +
 
 

Cyklarna på bilderna ovan tillhör dock en tidigare era med återhållsamma linjer. Klassiska cyklar enligt den italienska rambyggarskolan med fint utformade detaljer. Den gröna Colnago Super från 1978 representerar den modell som grundlade Colnagos rykte med "drömlika" köregenskaper.

Den maroon-förgade är från 1975 eller -76 och skiljer sig bara i detaljer. Kolla det utsökta arbetet med muffarna!

 
 
Colnaggo Regal
 
  Här en Colnago i 80-talets "flashigare" stil, en Regal fotograferad i mitten av 80-talet. Inpressningarna i ramrören skulle bidra till ökad styvhet. Lägg märke till de snirkliga muffarna. Colnago såldes vid den här tiden i Sverige av bland andra ECI.  
 
Colnago C95
 
 
Foto: Michele Francesconi
 
 
+ + +
 
  Två exempel från 90-talet är den numera klassiska Master Olympic som var en utveckling av den ursprungliga Mastern med Columbus Gilcorör i en annan legering som dessutom delvis var oversize. Colnago vid den här tiden kännetecknades också av de s k Art Decor lackeringarna som vart väldigt populära. C 95 var deras budgetmodell vid en här tiden, även den byggd med customdragna Columbus Thron rör i lätt oversize, en förstklassig instegsram.