cykelhobby.com
 
 

Chimo Cobra

 
 
Chimo Cobra
 
 

Det har inte så sällan hänt att jag blivit ombedd att identifiera "racercyklar" som saknar dekaler eller andra kännemärken. Jag frågar då om den har 27 tums hjul och är svaret ja är det nästa alltid en Chimo Cobra. På cykeln på bilden ovan finns dekalerna kvar men hjulen har ersatts av 28" = 700C eller 622 hur man nu väljer att beteckna dem. Att klovskydden på bromshandtagen saknas är typiskt - efter 20 år finns knappast några intakta till Shimano 600EX. Handsvett och solens strålar har förintat dem alla.

Via en svensk affärsman med kontakter i Kina importerades Chimo och distribuerades av BIMA, Bilmateriel AB, i Västra Frölunda. BIMA var storleveratörer av verkstadsutrustningar, verktyg och butiksvaror till Volvohandeln och uträkningen var att utnyttja Volvohandlarnas butiker för att sälja cyklar. Till en början kom cyklarna kompletta från fabriken i Hongkong, men senare gjordes en hel del montering i Gnesta. Att sälja cyklar kräver dock en viss specialkunskap och Volvohandlarna var knappast utrustade för att serva cyklar så satsningen blev inte långvarig.

I varje fall "racermodellen" Cobra höll bra kvalitet på ramen och hade för prisklassen fina komponenter, Shimano 600EX genomgående. Den gick att få med tub-hjul eller som sagt 27 tums kanttrådshjul och det var nog den vanligaste varianten. Betydligt mer sällsynt är tävlingsmodellen Criterium som med sina Tange no 2 ramrör vägde 8,8 kg och hade Dura-Ace EX komponenter.

 
 
Chimo Cobra
 
 
Back