cykelhobby.com

Chesini - La Biciprecision

En mycket elegant cykel med ett genomfört färgtema i rött, svart, vitt och krom. Lägg märke till växelspakarna med svarta inläggningar. Man är förvånad att någon vågade tävla på en sådan pärla!

Modellen är X Uno, Chesinis flaggskepp, uppbyggd med en blandning av Columbus SLX och SPX-rör. Bromskabeln är indragen i övre ramröret och växelreglaget är toppmonterat. Även växelkablarna löper i römröret. Detta exemplar är utrustat med Campagnolo Super Record förutom bromsarna som är Modolo.

Chesini såldes av bland andra Europeiska Cykel Importen i Stockholm, Sportcenter i Södertälje, LO Cykelsport i Svanesund och Cykelcenter (Segersäll/Jonsson) i Linköping. Enklaste modellen hette Criterium och därefter kom Gran Premio, Olimpiade och Arena (se bilder nedan). Av bättre italienska tävlingscyklar tillhör Chesini de vanligast förekommande i Sverige och det har också bjudits ut en hel del elegant graverade utrustningsdetaljer..

Cykelmekanikern Gelmino Chesini startade sin verksamhet utanför Verona 1925. Senare flyttade han in i stadens centrum, nära bron Ponte Navi som ingår i loggan som graverades i styrröret. Chesini, som drevs vidare av sonen Gabriele, var mycket framgångsrika som exportörer och många cyklar såldes, förutom i Sverige, i andra europeiska länder, men knappast alls i USA. Företaget finns fortfarande kvar på Via San Paolo 8 med nya ägare. Det lönar sig dock inte att fråga efter dekaler till gamla ramar - allt gammalt är historia.

http://www.chesini.it/

Chesini Arena
Chesini Gran Premio

Italienska tillverkare lade ofta ner lika mycket handarbete på de billigare ramarna som på toppmodellerna. Ett fint exempel är denna välgjorda Gran Premio från c:a 1982, utsprungligen med Nuovo Record-gruppen (utom sadelstolpen från Rino och bromsarna som troligen var Gran Sport). Här är den uppgraderad med bland annat vevparti från första generationen Chorus. Byggd med Chesini-märkta 1,0 mm oreducerade ramrör.

Nedan en modell Criterium utrustad med Campagnolo Triomphe. Ramrören är troligen Columbus Cromor. På bilden därunder en Olimpiade som var steget över i modellhierarkin och oftast med Columbus SL

Chesini Criterium
Chesini Olimpiade

< italienska cyklar