cykelhobby.com
Exemplet på bilden är från Svenska Cykelmagasinet i Linköping ur deras katalog från 1949. 1/2 tum är längden mellan nitarna och 1/8 är det standardmått för bredden som än idag gäller för standardcyklar med kedjelås. Klicka på bilden för "hela listan" som visar de många olika varianter på cykelkedjor som fanns förr och som kan ställa till problem för renoverare av gamla velocipeder.
C.E.J. är det kända verkstadsföretaget i Eskilstuna som även tillverkade passbitar, vilket borde borga för god måttnoggrannhet. Den här standardkedjan har vanligt kedjelås så att man kan ta isär kedjan vid exempelvis hjulreparationer, Kedjelåset bänder man isär med en smal skruvmejsel och lossar med en lämplig plattång. Om låsblecket sprätter iväg får man köpa nytt lås - de är billiga och bör ingå i reservdelslagret hos varje cyklist. Se till att montera tillbaka låsblecket med den slutna delen framåt i kedjans rörelseriktning.
Galvad standardkedja
När man behöver ersätta kedjan på en äldre standardcykel vill cykelhandlaren ofta sälja en "rostfri" kedja som är avsevärt mycket dyrare och därmed ger mer netto i kassan. Men som många upptäckt så passar den kedjan dåligt i klingan på vevpartiet. Nominellt har den förzinkade kedjan samma mått som den vanliga, men tydligen gör själva ytbehandlingen att avståndet mellan länkrullarna blir mindre. Ett råd är alltså att köpa en billig kinesisk kedja och byta den oftare.

När utanpåliggande kedjeväxlar infördes behövde man en smalare kedja som dels var flexiblare och dels fick plats mellan de allt fler kuggdreven på bakkransen. Då infördes den smala 3/32-tums kedjan som bara kan öppnas om man pressar ut en nit i en av kedjelänkarna. Till det har man en nitutdragare av bra kvalitet. Parks cykelverktyg finns hos de flesta seriösa cykelhandlare. Shimano införde kedjor av UG-typ med förhöjningar på ytterplåtarna. Säkrast, men inte nödvändigt, är att ersätta en sådan kedja med en liknande. På nyare cyklar med 9-10-delat kan även sitta smalare HG-kedjor (Shimano Hyperglide) på vilken en lossad nit alltid måste ersättas med en HG-nit.  Det finns olika typer av snabbkopplingar för racerkedjor, men eftersom man ändå måste korta kedjan så är det enklare att återanvända niten (om den är 5-8-delad) där kedjan bryts. Kjedjeverktyget är oftast så konstruerat att det inte drar ut niten helt. Kedjeverktyget har oftast två lägen där det inre används för att lossa eventuell spänning mellan niten och länken.

Kedjor till växelcyklar

5-6 delat, veteraner - motsvarande Biltemas 27-403 - yttermått 7,8 mm
6-8 delat, veteraner - motsvarande BT/Shimano 27-0073 = HG-40 - 7,3 - 7,1 mm
9-delat - Shimano HG-53 eller motsvarande - 6,8 - 6,6 mm

10-delat byts lämpligen till samma fabrikat och typ som original

När du kasserar en gammal kedja så tänk på att spara den så länge att du hinner mäta upp längden på den nya kedjan. Om det är för sent så kan man avgöra längden på en cykel med utanpåliggande växel genom att montera kedjan över det största drevet fram och den minsta kuggkransen bak. Rulltrissorna på bakväxeln ska nu ligga lodrätt under varann. Prova för säkerhets skull att lägga över kedjan på största drevet bak. Växlingen ska fortfarande ske utan besvär. Observera att för 9-10-delade,Shimanokedjor måste niten bytas till en ny, speciell tvådelad, som bryts av efter montering..

Förr ansåg man att bakkransen borde bytas samtidigt som kedjan. Med bättre stålkvaliteter och ordinärt underhåll borde inte detta vara nödvändigt. Men vill man vara säker mot "överkuggning" är det bäst att byta. Läs mer under "nav".

Cykelunderhåll förknippar de flesta med att olja kedjan och inte mycket mer. Faktum är att det ofta oljas för mycket med tjock olja vilket bara innebär att en massa vägdamm bind vid kedjan och i värsta fall packas ihop mellan dreven på frikransen. Använd tunn kedjeolja och torka av kedjan efter inoljning. Rostlösade oljor typ CRC 656 eller WD-40 ska absolut inte användas eftersom de löser upp oljefilmen där den bäst behövs - inuti rullarna.

<< startsidan | < tekniksidan