cykelhobby.com
 
 

Att köpa och sälja gamla racercyklar

 
     
 

Sedan jag började med den här hemsidan har många skrivit och frågat om hur man får tag på en racercykel, lämpligen både bra och billig. Det är svårt att svara generellt eftersom det beror på vad man är ute efter - en funktionell träningsmaskin som kan bli en vän runt Vättern, eller en tjusig hoj att beundra lika mycket som att njuta av på fina sommarturer. Ett bra ställe att börja söka på är annonssajten Blocket som har sökfunktioner som gör det möjligt att hitta lämpliga objekt. Sök i kategorierna racer och herrcyklar och eventuellt det cykelmärke du är intresserad av.

Om saker som man bör tänka på när man inspekterar ett objekt har jag skrivit under avsnittet om cykelramen. och om ungefärliga priser här.

Som alltid är det mycket lättare att köpa än att sälja. Med tiden finner man sig vara ägare av cyklar som man inte längre känner lika starkt för som när dom inköptes. Då är det läge att använda Blocket igen. Innan du går in där så fundera en stund på hur annonsen ska utformas och fixa en bra bild på objektet. Annonsen bör vara relativt utförlig, men med tonvikt på det viktiga för köparen. Rammåttet är kanske den viktigaste upplysningen, mät avståndet från mitten av vevpatiet och till där sadelröret går över i sadelstolpe. Måttet kallas center/topp (c/t) och det bör anges. Även längden på övre ramröret kan anges och mäts då center/center (c/c). Om du vet ramrörsfabrikat och typ så tala om det, för det ger en uppfattning om kvaliteten på cykeln generellt. Om du vet årsmodell så är det en viktig upplysning. Sen kan du räkna upp viktiga komponenter, vevparti, växlar och inte minst hjul (nav och fälg). För mindre kunniga bör du också speciellt påpeka om hjulen har tubdäck eller kanttrådsdäck.

Bilder i annonser är ofta ett sorgligt kapitel. Ofta orkar inte säljaren ens ta upp hojen ur källaren utan tar en blixtbild där man på sin höjd ser en tredjedel av objektet. Ta alltså ut cykeln i dagsljus, plocka bort alla lås och andra lösa påhäng och ställ in sadeln på vettig höjd (alltså inte nedskjuten till ramröret). Ta en bild av högersidan så att man ser vevparti och växlar och försök fylla ut hela bildytan så att inte gräs och buskar tar mesta platsen. Minska nu ner bilden i datorn till rätt format (dvs inte originalstorlek men större än vad den kommer att bli i annonsen) och du är redo att skicka in den till Blocket.

Klar för avsändning
Foto: Torbjörn Ericsson

Köparen kan lika gärna finnas i Malmö som i Umeå, så var beredd att skicka den med bussgods. Det är det enda ekonomiskt vettiga om köparen inte kan komma och hämta den själv. För att bussgodset ska ta emot cykeln ska den vara paketerad (undantaget Norrland där man har bättre lastutrymme i bussarna). Åk till närmaste cykelaffär och tigg en cykelkartong, dom är ju specialgjorda för ändamålet. Sen tar du av hjul, pedaler, sadel och stolpe och styrcombo och packar allt väl fixerat med packtejp eller annat. Fraktkostnaden ligger mellan 4-500 kronor och nord-syd tar frakten upp till en vecka, medan den öst-väst ofta går över dagen, beroende på varifrån man skickar. Du kan fylla i fraktsedeln i datorn och kan skicka mot efterkrav.

 
 

 

Här är några cyklar som jag avyttrar för att få plats med andra projekt